Regio Utrecht heeft een eigen 'levend' lettertype

VideoDe regio Utrecht heeft zijn eigen lettertype. U-Type. Een 'levend' lettertype dat het vaste beeld moet worden van de regio en talenten uit het buitenland naar hier moet lokken.

Quote

Alleen voor het woord ideeën heb je misschien wel vierhon­derd mogelijkhe­den

Guido de Boer, ontwerper U-Type
Volledig scherm
Ontwerper Guido de Boer © Ruud Voest

Een 'levend' lettertype, want de karakters veranderen van vorm naar de smaak en stemming van de schrijver en naargelang welke andere letters in de buurt staan. De letters, die geïnspireerd zijn op het handschrift, zijn soms sterk, dan weer rond, of speels.

,,Als je aan het typen bent, verandert het lettertype de hele tijd", zegt ontwerper Guido de Boer. ,,En daar kan je zelf keuzes in maken."

Ideeën
Omdat voor elkaar te krijgen, ontwierp De Boer de tekens meerdere keren. Ook hoe de letters op elkaar reageren, door bijvoorbeeld samen te voegen. ,,Alleen voor het woord ideeën heb je misschien wel vierhonderd mogelijkheden."

Dynamische lettertypen bestaan al wel een tijdje. Maar eentje die zo divers is, is wel uniek, volgens De Boer. Hij ontwierp het lettertype in opdracht van het reclamebureau DDK en de Economic Board of Utrecht (EBU).

Statisch
Zij zochten een lettertype dat de regio goed weergeeft. ,,De letter moest daarom niet alleen maar statisch hetzelfde zijn," legt De Boer uit. ,,Er moest groei in zitten."

En dat is gelukt, volgens Joris Daalhuisen van DDK. ,,Bijzonder is dat de U-Type-letters dynamisch zijn, steeds anders, maar wel in een herkenbare, strikt vastgelegde stijl, die het ondernemende en verbindende karakter van de regio Utrecht onderstreept."

Talenten
De EBU is de eerste die het lettertype gaat gebruiken om buitenlandse talenten aan te spreken. Maar daar blijft het niet bij. De ontwerper is hoopvol dat we zijn letters de komende tijd vaak in het straatbeeld gaan tegenkomen: ,,Er zijn al aardig wat partijen die het willen oppakken," vertelt De Boer. 

Maar wie er zelf mee aan de slag wil en zijn whatsappjes wil versturen in U-Type, moet worden teleurgesteld. ,,Het lettertype is niet heel lekker om mee te sms'en. Je moet het meer zien als een kopletter, voor bijvoorbeeld posters."

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Het is herfstvakantie, en dus pakt FC Utrecht uit voor haar jongste fans met een open training in de Galgenwaard. Daarnaast is van alles rond het stadion te beleven. Vanaf 9.30 uur kunnen fans spandoeken komen maken en als zij een potje FIFA willen spelen tegen de eSporters van FC Utrecht, dan kan dat ook. Om 10.45 uur vangt de open training aan, waarbij trainer Dick Advocaat een headset zal dragen zodat voor iedereen in het stadion hoorbaar is welke instructies hij geeft. Na afloop kunnen fans handtekeningen scoren en is er een heuse kinderpersconferentie, waar spelers en staf van de club het hemd van het lijf kan worden gevraagd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht