Volledig scherm
© Koen Laureij

Regiotram Utrecht vervangt slagbomen bij tramoverwegen

Regiotram Utrecht is maandag begonnen met het vervangen van alle slagbomen op de tramoverwegen in Nieuwegein en IJsselstein. De huidige beveiligingsinstallaties zijn ongeveer even oud als de trambaan zelf en dus toe aan vervanging.

Op in totaal negentien overwegen, vier in Nieuwegein en vijftien in IJsselstein, worden de slagbomen vervangen. Ook de zogenaamde rood-witte andreaskruisen en stoplichten worden vernieuwd. Gisteren is Strukton, in opdracht van Regiotram Utrecht, begonnen met het voorbereidende graafwerk.

De huidige beveiligingsinstallaties zijn zo'n dertig jaar oud en stammen uit de tijd dat de trambaan werd aangelegd. Maar anno nu kampen de overwegen steeds vaker met storingen die het verkeer stil kunnen leggen. ,,Ze zijn aan het einde van hun levensduur. Dat grijpen we aan om ook wat extra veiligheidsmaatregelen te installeren die de huidige techniek mogelijk maakt", aldus woordvoerder Ron van Dopperen van Regiotram Utrecht.

De overwegen krijgen meer de uitstraling van een tramovergang, in plaats van een treinovergang zoals nu. De nieuwe slagbomen zijn slanker en de Andreaskruisen worden kleiner. Voor de overzichtelijkheid worden enkele borden verwijderd. De nieuwe slagboominstallaties krijgen ook een slagboom voor fiets- en voetverkeer.

 Het hekwerk ernaast wordt op plekken uitgebreid om te zorgen dat mensen er niet langsheen kunnen glippen. ,,De installaties zijn ook gekoppeld aan de seinen voor de trambestuurder. Die krijgt een geel licht als de slagbomen naar beneden zijn, en rood als er een storing is", legt Van Dopperen uit.

Kabelwerkzaamheden

Vooralsnog is Strukton bezig met grond- en kabelwerkzaamheden, allereerst aan de Groene Dijk in IJsselstein. Vanaf medio augustus worden de installaties één voor één omgebouwd. Dat duurt een dag per overweg. Verkeersbegeleiders bewaken dan de overgang. Bij twee overwegen - Zomerdijk en de Baronieweg in IJsselstein - wordt het verkeer omgeleid als daar de installaties worden vernieuwd. De tram blijft tijdens de werkzaamheden gewoon rijden. Eind 2017 moet de hele klus geklaard zijn.

In Utrecht wordt niet gewerkt, omdat die gemeente geen overgangen met een slagboom heeft. De afgelopen tijd is er na een aantal ongelukken ophef geweest over tramoverwegen in Nieuwegein. Een AD-fotograaf legde vast hoe een tram een kruising overstak, terwijl ander verkeer groen licht had. Dat staat los van deze vervangingsoperatie, zegt Van Dopperen. ,,Dat ging over overwegen met alleen stoplichten en die zijn in beheer bij de gemeente."

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht

poll

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

'The Mall' is overbodig in het logo van Hoog Catharijne

  • Ja (83%)
  • Nee (17%)
1283 stemmen