Reigerstraat na krakersrellen: bewoners willen na jaren soebatten duidelijkheid over toekomst gekraakte panden

video + updateEen dag na de krakersrellen waarbij vier gekraakte panden aan de Burgemeester Reigerstraat werden ontruimd door een grote politiemacht, snakt de buurt in Utrecht-Oost naar duidelijkheid. 

21 krakers zijn gisteravond aangehouden in de vier gekraakte panden. Ze hadden zich binnen verschanst en vastgeketend. Ook werd de politie bekogeld met stenen en waterballonnen; de Albert Heijn moest worden ontruimd. ‘De jongeren zijn op zoek naar woonruimte, als een protest tegen het huidige woonbeleid’, lieten de krakers in een persbericht weten.

Op de achtergrond speelt een ander verhaal. Winkeliers en omwonenden zijn het soebatten tussen pandeigenaar Marcel Paping en de gemeente Utrecht zat. Paping zegt dat de gemeente aan zet is in een jaren durend slepend conflict, de gemeente en omwonenden kaatsen die bal even zo hard weer terug. 

Er moeten, zo wil Paping, appartementen komen met een ondergrondse garage. De buurt is niet tegen de appartementen, maar ziet een in- en uitrit aan de Wagensdwarsstraat, een woonerf,  niet zitten. ‘Te gevaarlijk in een smal straatje’, zeggen ze. Bovendien kan de al verzakte riolering nog meer verkeer niet aan, is hun stellige overtuiging. Ondertussen vreest de buurt met grote vreze dat de fik er een keer ingaat bij de leegstaande panden die al tweemaal eerder gekraakt werden. 

Paping heeft de ontruiming dinsdag de hele avond van nabij gevolgd, zegt hij een dag later. ,,Ik was aanwezig om de politie te assisteren en ze de indeling van de panden aan te wijzen.”

Verhaal gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De leegstaande panden in de Burgemeester Reigersstraat die gisteren werden gekraakt. © Angeliek de Jonge

Rommelig

Willem Langerak deed net zijn aanpalende ijzerwarenwinkel op slot toen het ontruimingscircus losbarstte. ,,Overal politie en brandweer, de straat werd afgezet. Later op de avond werd ik nog gebeld of ik de panden weer dicht kon maken. Binnen was het rommelig, de krakers hadden alles gebruikt om zich te verschansen tot aan de houten borden van onze biergarten aan toe, die we ’s winters hier in de straat opbouwen.’’

De Albert Heijn miste vier uren omzet, maar bedrijfsleidster Lilian Olijve spreekt van ‘overmacht’. ,,Dit soort dingen gebeuren als je in een stad zit. Ineens moest de winkel dicht, kassières hadden plots niks meer te doen. We zijn maar gaan ‘spiegelen’ (producten recht in schappen zetten, red). Boven in de kantine had ik vijftien wachtende politieagenten. Die kregen honger, dus we hebben hen frikadellen- en worstenbroodjes geserveerd. Er was veel geschreeuw. Nu nog ligt het dak bezaaid met waterballonnen.’’  

Quote

Boven in de kantine had ik vijftien wachtende politie­agen­ten. Die kregen honger, dus we hebben hen frikadel­len en worsten­brood­jes geserveerd.

Lilian Olijve, bedrijfsleidster Albert Heijn

Ze besloot ook om buiten brood uit te gaan delen. ,,Ja, we hebben een broodkar gepakt en zijn via de achterkant de straat opgegaan. Normaal wordt brood dat niet is verkocht hergebruikt in diervoer, maar ik vond dit wel een aardig gebaar. Er stonden achter de afzetlinten nog veel klanten die eigenlijk op weg waren naar ons om brood te halen. De sfeer was leuk. Iedereen vond het wel een aparte vertoning.’’

Hoewel de krakers op Twitter de suggestie wekten dat zij in het weekeinde de panden waren ingetrokken, is dat volgens Paping niet waar. ,,Ik was er in het weekeinde nog en heb toen geen kraker waargenomen.” 

Winkelier Willem Langerak en enkele achterburen van de ontruimde panden bevestigen dat. Waarschijnlijk poogden de krakers met een virtueel foefje de indruk te wekken dat zij langer dan 48 uur in het pand zaten, een termijn waarbij een rechterlijke uitspraak nodig is voordat er ontruimd mag worden. 

Toestanden

Waar de buurt hoopt dat de krakersactie ‘de boel eindelijk in gang zet’ om de leegstand van de panden zo rap mogelijk te beëindigen, lijken Paping en de gemeente zich steeds nadrukkelijker vast te zuigen in een patstelling. 

Volledig scherm
Politie valt het pand binnen. © Sander Optendrees

Paping: ,,Ik heb al vier jaar een bouwplan klaar liggen voor appartementen en een parkeerkelder, maar ik wacht op de vergunningen van de gemeente. Het schijnt dat ze nu opeens moeite hebben met het aantal parkeerplaatsen in de garage. Dit college wil liever geen auto’s in de stad. Tja, als ze dat nu een paar jaar geleden allemaal hadden gezegd, dan was ik niet aan dit project begonnen. Dan hadden we al deze toestanden niet gehad.” 

Hij wil de panden met planken dichtmaken om nieuwe kraakacties te voorkomen: ,,Ik kan me voorstellen dat niemand in de buurt hier op zit te wachten, maar ik kan geen kant op. In april heb ik nog een gesprek gehad met wethouder Verschuure. Hij zou weer contact met me opnemen, maar ik heb niets meer gehoord.”

De panden tijdelijk laten bewonen met antikraak is geen optie, want er is geen water en elektra meer aanwezig in de panden, zegt hij.

Gemeente kaatst bal terug

 D66-wethouder Klaas Verschuure (ruimtelijke ontwikkeling) zegt de situatie voor bewoners en omgeving heel vervelend te vinden. Maar volgens hem ‘ligt de bal echt bij Paping om de impasse te doorbreken’. 

,,Laat hem eerst maar eens een plan indienen, dat is nog niet gebeurd. Net als voor ieder ander gelden voor hem ook de voorwaarden en regelgeving die we hebben. Hij kan niet op voorhand carte blanche krijgen. Voor het realiseren van woningen heeft hij overigens al twee jaar een vergunning, dus daarmee kan hij al lang aan de slag. Ik ben altijd bereid om net als eerder met hem te praten.”

De beoogde in- en uitrit aan de genoemde Wagendwarsstraat plus de bestemming van de kelder onder de appartementen is een struikelblok voor de buurt. Paping heeft een tussenwoning aan de Wagendwarsstraat aangekocht die moet wijken voor een in- en uitrit, maar omwonenden zien dat op die plek totaal niet zitten, zeggen Joost Meulenbroek, Ria Renskers en Marjo Snijders. 

Ze willen dolgraag in gesprek met Paping maar zeggen dat hij dat afhoudt. ,,Een eerder mediationgroepje is het niet gelukt om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Paping is keer op keer vaag wat hij precies met de kelder wil. Is het voor parkeren? Voor opslag? Voor fietsen? Voor ons is dat een wezenlijk verschil. Er ligt bovendien een rechterlijke uitspraak die de gemeente gelijk heeft gegeven. Een in- en uitrit zoals hij die voorstelt kan niet uit oogpunten van veiligheid en leefbaarheid.’’ 

Volledig scherm
Een kraker staat op het dak van een van de gekraakte panden. © Sander Optendrees

Hun ideaaloplossing? Meulenbroek: ,,De Albert Heijn wil graag uitbreiden met daaraan gekoppeld een laad en losplek aan de kant van de Reigerstraat. Dus wij hopen dat ze er uit komen met Paping om uit te breiden in de panden onder de beoogde appartementen en een deel van de opslag in de kelder doen. Dan zijn we meteen verlost van de laad- en losplek en de in- en uitrit in onze straat.’’

Het AH hoofdkantoor in Zaandam wil niets kwijt over de interesse en de beoogde uitbreiding. Saillant detail: op de schetsen van aanstaand opknapbeurt van de Burgemeester Reigerstraat is de uitbreiding van de grootgrutter al ingetekend. 

En eigenlijk gaat iedereen er rond Reigerstraat vanuit dat het gebeuren gaat ook. De grote vraag echter is wanneer. Langerak: ,,Over één ding is iedereen het eens: zoals het nu is, is het zonde.’’

  1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
    grimmige sfeer

    Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

    Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht