Volledig scherm
© AD

Rekenkamer legt missers Uithoflijn onder vergrootglas

De Randstedelijke Rekenkamer gaat onderzoek doen naar de vertraging en de kostenoverschrijding bij de Uithoflijn. Daartoe hebben provinciale staten vanmiddag op initiatief van de Partij van de Arbeid unaniem besloten. Het onderzoek moet nog voor de zomer klaar zijn.

Provinciale staten willen lering trekken uit de gang van zaken rond de Uithoflijn. De sneltram van het centraal station naar het universiteitscomplex gaat anderhalf jaar later rijden en kost de provincie 84 miljoen meer dan  eerder gedacht. Gedeputeerde Jacqueline Verbeek (VVD) trad begin vorig maand af vanwege de kwestie.

Bekritiseren

Haar partijgenoot Arthur Kocken kreeg het zwaar te verduren in het debat. Hij betoogde enerzijds het onderzoek te steunen, maar wilde  anderzijds de informatie die gedeputeerde staten in het dossier tot nu toe verstrekten niet scherp bekritiseren. Dat kwam hem op snerende interrupties van Dercksen (PVV) en Van Kranenburg (ChristenUnie) te staan. Dercksen: ,,De antwoorden van het college op vragen zijn ontwijkend. Het wekt de indruk het zelf ook niet te weten''. Kocken gaf aan juist daarom een onderzoek wenselijk te vinden, waarop Dercksen schamperde  dat Kocken ook een eigen verantwoordelijkheid heeft om antwoord op vragen te krijgen.

Gedeputeerde Pim van den Berg (D66) tot en met vandaag tijdelijk verantwoordelijk voor het Uithoflijndossier erkende dat de beantwoording van tientallen vragen beter had gekund, maar tekende er ook bij aan dat het achterhalen van de informatie vaak niet eenvoudig was. Hij erkende dat de staten over de vertraging hadden moeten worden geïnformeerd. ,,Vaak is er halve informatie. Op het moment dat we het beeld compleet hebben, zijn we vaak weer twee kwartalen verder.”  Van den Berg stelde voor voortaan elk kwartaal een rapportage naar de staten te sturen.

Onjuist

Commissaris van de koning Willibrord van Beek weersprak dat de omgang met een klokkenluider in het Uithoflijndossier onjuist was geweest. PVV-statenlid Dercksen hekelde het gegeven dat juist een advocaat van de provincie de melding van de klokkenluider onderzocht. ,,Als ik een zaak tegen de commissaris wil beginnen en ik loop bij dat kantoor binnen, dan zeggen ze ook dat ik een ander moet zoeken vanwege belangenverstrengeling.  Volgens Van Beek was die zorg ten onrechte vanwege ‘Chinese Muren’ tussen de provincie en het advocatenkantoor.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht