Volledig scherm
© ANP XTRA

‘Rent-a-cop’: Culemborgers bepalen waar politie moet controleren

De actie heet ‘Rent-a-cop’: Culemborgers kunnen via Facebook en Instagram de politie vertellen waar zij controles moeten uitvoeren in hun stad. Het plan slaat aan: binnen een dag zijn er al meer dan 110 reacties. Fijn, meent de politie: „De burger weet het beste wat er speelt in hun woonplaats.” 

Het ‘rent-a-cop’-concept is níet nieuw binnen de politie, maar wel nieuw in Culemborg, vertelt politie-agent Daniël Visser. Hij is benieuwd waar de inwoners mee komen. „Als we ergens op locatie zijn horen we vaak dat we ‘iets moeten doen tegen dit en dat’. Dit is een uitgelezen kans voor burgers om dat te melden.” Op beide social mediakanalen stromen de reacties binnen. Een paar locaties komen meerdere keren terug, als de Zandstraat (‘Dag en nacht racebaan en fietsers, brommers op de stoepen’) en Poelslaan (‘Daar gaan de auto’s over het fietspad terwijl er allemaal kleine kinderen fietsen naar de school, levensgevaarlijk’).

Lijst met locaties

Dit weekend wil Visser alle reacties uitpluizen en een lijst maken met locaties en bijbehorende meldingen. Daarop wordt bepaald welke controles er worden uitgevoerd, welke middelen en hoeveel mensen er nodig zijn. 

Volgens Visser is melden via sociale media laagdrempelig voor burgers en daarom geschikt. „We merken dat mensen het soms toch als een drempel zien om direct aan ons te melden. Sociale media kan daarvoor een oplossing zijn.” De resultaten van de controles worden, zoals het een politiebureau anno 2019 betaamt, gedeeld via sociale media. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht