Volledig scherm
Volle terrassen bij grand café Het Gegeven Paard (links) en restaurant Danel. Toch valt de omzet bij Danel tegen. © Angeliek de Jonge

Restaurant Danel naast TivoliVredenburg maakt verwachting niet waar

Het vorig jaar geopende restaurant Danel van TivoliVredenburg koerst af op verlies. De bezoekersaantallen vallen tegen. Onderzoekers, die eerder deze week een tussenrapport uitbrachten over de culturele instellingen in Utrecht, spreken hun zorg uit.

TivoliVredenburg heeft de horeca in een aparte bv ondergebracht. Dit om een vermenging van publieke gelden, bestemd voor de programmering, met de commerciële exploitatie te vermijden. Wel is het de bedoeling dat de opbrengsten van de horeca ten bate komen van de programmering. In het financieel jaarverslag van 2017 begroot TivoliVredenburg de omzet van Danel voor dit jaar op 2 miljoen euro.

Hoe hoog het tekort uitvalt, is de onderzoekscommissie in de gesprekken met TivoliVredenburg niet duidelijk geworden. In totaal trok de gezamenlijke horeca vorig jaar 218.000 bezoekers; ook steeg de omzet naar 9,9 miljoen euro. Er was een positief resultaat ondanks aanloopkosten voor Danel. Dat komt vooral doordat Het Gegeven Paard boven verwachting draait.

Negatief resultaat

Algemeen directeur van TivoliVredenburg Jeroen Bartelse zegt in een reactie: ,,In deze opstartfase zijn aanloopkosten voor Danel ingecalculeerd. Deze kunnen leiden tot een negatief resultaat aan het einde van het jaar. Zo is het ook bij Het Gegeven Paard gegaan. Maar: we zien, zoals verwacht, een stijgende lijn in de omzet. Danel en Het Gegeven Paard versterken elkaar. We hebben dus alle vertrouwen dat ook Danel goed gaat draaien.’’

De onderzoekscommissie stelt in haar rapport dat voor de ambities van TivoliVredenburg, op het gebied van de programmering, de eigen inkomsten uit de horeca van wezenlijk belang zijn. Of dat momenteel al het geval is, weet de commissie niet. Mogelijk moet de winst van Het Gegeven Paard de verliezen van Danel compenseren. De gemeente krijgt het advies de ontwikkelingen goed in de gaten te houden.

Hooggespannen verwachtingen

In het jaarverslag over 2017 waren de verwachtingen voor het op de Franse keuken gestoelde restaurant hooggespannen. ‘Nu de omgeving van het muziekgebouw steeds aantrekkelijker wordt én we een nieuw terras bij Danel gaan openen, verwachten we in 2018 een extra positief effect op de resultaatontwikkeling van Burgondy Street B.V,’ aldus het verslag. 

Burgundy Street B.V. is de bv waarin de gezamenlijke horeca van TivoliVredenburg is ondergebracht, waaronder grand café Het Gegeven Paard en restaurant Danel. Danel, dat in september 2017 openging, ligt vlakbij de 24 uursingang van het nieuwe Hoog Catharijne en biedt plek aan 200 bezoekers. Op het terras kunnen 150 mensen terecht.

Extra subsidie

Ter versterking van het eigen vermogen gaf de gemeente TivoliVredenburg in 2017 een extra subsidie van ruim één miljoen euro. Daarnaast kreeg het muziekcentrum een reguliere subsidie van 8,4 miljoen euro voor personeel en programmering. Ook ontvangt TivoliVredenburg een financiële tegemoetkoming in de huisvestingskosten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht