Bij Ellia in Driebergen worden gerechten uit de traditionele Griekse keuken opgediend in een nieuw jasje.
Volledig scherm
PREMIUM
Bij Ellia in Driebergen worden gerechten uit de traditionele Griekse keuken opgediend in een nieuw jasje. © Saskia Berdenis van Berlekom

Restaurant Ellia in Driebergen: écht Grieks eten laat de buikjes dansen

Elke week recenseert het AD Utrechts Nieuwsblad een van de vele restaurants in de provincie Utrecht. Marco Bosmans beoordeelt het restaurant aan de hand van het voor-, hoofd- en nagerecht, de bediening, sfeer en prijs-kwaliteit. Deze week eet hij bij Ellia in Utrechtse Heuvelrug, waar hij heerlijk geniet van Grieks eten.

De lekkerste pagina van uw krant is niet bedoeld om geschiedenis (voor) te schrijven. Nee, ik roer me hier slechts kritisch in gastronomische zaken. Toch is bij de Griekse keuken enige duiding op zijn plaats. Noem het: historisch smaakperspectief.

Waarom? De Grieken verdienen eerherstel, daarom. Niet de Fransen of de Italianen, maar zij introduceerden de mediterrane keuken! Dat de gastarbeiders van weleer vervolgens traditionele keukens naar Nederlandse monden voegden, is daarentegen weer spijtig. Maar de goden zij dank grijpt de nieuwe horecageneratie meer en meer terug op de culinaire 'oudheid'. Ellia in Driebergen is daarvan een goed voorbeeld, zo ontdekte ik. Ellia is niet de eigenaar, het is Grieks voor olijf. Katerina zwaait de scepter in dit restaurant waar regelmatig bouzouki's klinken en buiken dansen. Vanavond even niet. Nee, vanavond laaft een opvallend groot dinsdagpubliek zich aan de kost van Katerina. In ons geval: chtapodi en fetakroketjes, na de ouzo.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht