In Het Zuiden schenken ze ook wijn van nationale makelij.
Volledig scherm
PREMIUM
In Het Zuiden schenken ze ook wijn van nationale makelij. © Foto Ruud Voest

Restaurant Het Zuiden in Utrecht: Een warme winterbestemming, maar gemist wordt ‘la grande festa’

Gouden pollepelElke week recenseert het AD een van de vele restaurants in de provincie Utrecht. Marco Bosmans beoordeelt het restaurant aan de hand van het voor-, hoofd- en nagerecht, de bediening, sfeer en prijs-kwaliteit. Deze week eet hij bij Het Zuiden in Utrecht.

Het Zuiden, Utrecht

Voorgerecht: 8
Hoofdgerecht: 7
Nagerecht: 7,5
Bediening: 7,5
Sfeer: 8
Prijs-kwaliteit (telt dubbel): 7
Eindcijfer: 7,4

Opvallend hoeveel terrassen in Utrecht deze winter nog in bedrijf zijn. Ook op de Mariastraat dekken ze desgewenst tafels en zelfs benen, met een lekkere plaid. Niet voor mij! Kleumer als ik ben, trek ik liever naar Het Zuiden, binnen bij de kachel.

Het is van oorsprong een visrestaurant, met een ruime keus aan schaal- en schelpdieren, maar de laatste jaren zet de brigade van eigenaar Fikret Geldi vaker voet aan wal voor Hollandse vleeswaar. De koelvitrine met droog rijpende tomahawks - côte de boeuf met bot - is daarvan het trotse visitekaartje, midden in het restaurant.

Ook de wijnkaart biedt nationale makelij, zoals de pinot gris van De Kleine Schorre. Eigenlijk alleen per fles te bestellen, maar de gastheer gunt ons twee glazen. In de neus niet zo spannend, maar in de mond is de Zeeuw allesbehalve zuinig. Ze is zoetsappig en blijft lekker lang hangen. Een aangename start, naast de veertien olijfjes op een schaaltje.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht