Volledig scherm
De Domtoren wacht een ingrijpende renovatie, die vijf jaar gaat duren. © Angeliek de Jonge

Restauratie Domtoren gaat 37 miljoen euro kosten

De ingrijpende restauratie van de Domtoren gaat naar verwachting 37,2 miljoen euro kosten. Dat heeft de gemeente Utrecht bekendgemaakt. Het project gaat vijf jaar duren.

Het rijk draagt 4 miljoen euro bij aan de restauratie. Met de provincie wordt nog overlegd over een bijdrage.

De afgelopen maanden bekeken inspecteurs de toren vanaf de steigers om te bezien hoe groot de schade is en wat er specifiek moet gebeuren bij de grondige renovatiewerkzaamheden die de komende vijf jaar in beslag gaan nemen.

'Toekomstproof'

De 600 jaar oude Domtoren, icoon van de stad Utrecht, wacht de zoveelste renovatie. Bij een inspectie door de Monumentenwacht Utrecht bleek in 2015 dat nu veel meer noodzakelijk is dan het reguliere groot onderhoud om de Domtoren 'toekomstproof' te maken. Het laatste groot onderhoud aan de toren vond plaats tussen 1973 en 1975. 

Om te kijken welke ingrepen er nu noodzakelijk zijn, werd het onderste deel van de toren eerst via een hijskraan aan een nadere inspectie onderworpen. Daarna werd een steiger gebouwd om de zogenoemde ‘lantaarn van de Domtoren te onderzoeken’. Dat is het bovenste deel waar het grootste deel van de restauratie gaat plaatsvinden.

Tijdens de werkzaamheden blijft de Domtoren open voor publiek. Mogelijk wordt de lift, die de restaurateurs gebruiken in weekeinden, ook ingezet om mensen die de 112,32 meter toren niet kunnen beklimmen naar boven te helpen. De meeste werkzaamheden geschieden aan de buitenkant.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht