Volledig scherm
Restanten van de buitenmuur van het kasteel. © Patrick van Domburg

Resten van middeleeuwse kasteelmuur opgegraven in IJsselstein

Archeologen van onderzoeks- en adviesbureau voor archeologie en cultuurhistorie RAAP hebben deze week stenen van de middeleeuwse buitenmuur van het kasteel in IJsselstein aangetroffen. Dat gebeurde bij werkzaamheden op het kasteelterrein.

Op dat terrein wordt momenteel een stadspark aangelegd, waarbij onder meer aan de kant van de stadsgracht enkele bankjes worden geplaatst, inclusief funderingen. Omdat het hele terrein rijksmonument is, mag er alleen worden gebouwd onder begeleiding van een archeoloog. 

Bij het afgraven kwamen restanten van de buitenmuur van het kasteel naar boven, evenals de aanzet van een of twee binnenmuren. Daarbij werden ook kloostermoppen (grote bakstenen) van 30 centimeter lang aangetroffen. Volgens de archeologen dateren de stenen uit de dertiende en veertiende eeuw en zijn ze in de blootgelegde muur uit de vijftiende eeuw hergebruikt. 

Volledig scherm
Er werden bakstenen van 30 centimeter aangetroffen. © Patrick van Domburg

De fundamenten worden blootgelegd en schoongemaakt en vervolgens ingemeten, ingetekend en gefotografeerd. Daarna zullen de fundamenten worden afgedekt met zand, zodat ze voor de toekomst goed bewaard blijven. De palen die voor de kasteeltuin de grond in moeten, worden naast de fundamenten geslagen. 

Kwetsbaar

De vondsten zijn kwetsbaar; de zachte steen, vlakbij de gracht, maakt het vrijwel onmogelijk om ze blijvend zichtbaar te maken. Burgemeester Patrick van Domburg, zelf verwoed amateur-archeoloog, was tijdens het blootleggen aanwezig. „Het is heel bijzonder om dit te zien, vooral omdat het terrein sinds de jaren 30 van de twintigste eeuw niet meer open is geweest.’’

De vondsten betekenen geen vertraging voor de aanleg van het kasteelpark. Dat wordt voor de zomer opgeleverd.

Volledig scherm
Een deel van de opgegraven fundamenten. © Patrick van Domburg

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht