Impressie van het zonnepanelenfietspad in Rhenen, dat komende maand wordt aangelegd.
Volledig scherm
Impressie van het zonnepanelenfietspad in Rhenen, dat komende maand wordt aangelegd. © Provincie Utrecht

Rhenen krijgt fietspad met zonnepanelen: nooit meer glibberen en glijden op de fiets

De aanleg van het eerste fietspad met zonnepanelen in de provincie Utrecht is aanstaande. Niet alleen wekt het nieuwe wegdek energie op om het fietspad te verlichten, ook zorgen de panelen voor verwarming om gladheid in de winter te voorkomen.

Over een lengte van 25 meter komen de zonnepanelen te liggen in Rhenen, op het ‘Fietspad van de Toekomst’. Dit pad loopt langs de provinciale weg (N225) van De Uithof tot aan Wageningen. De panelen komen ter hoogte van Remmerden in het wegdek en worden volgende maand aangebracht.

Grootschalig

Deze zomer legt de provincie ook zonnepanelen aan op het fietspad langs de N417 bij Maartensdijk. Hier gebeurt dat over een lengte van 350 meter en gaat het om een grootschalige proef, om ervaring op te doen met de aanleg en het rendement van zonnepanelen en met het meerjarig onderhoud ervan.

De proeven in Rhenen en Maartensdijk hebben tot doel om te ontdekken of fietspaden kunnen helpen bij het opwekken van duurzame energie. Bovendien hoeft geen extra grond te worden gebruikt voor de panelen en wordt ook het landschap niet aangetast met panelen op bestaande fietspaden.

Energiewinning

Het experiment moet uitwijzen of deze vorm van energiewinning in de toekomst vaker en op grotere schaal kan worden toegepast. De proef kost 1,5 miljoen euro.

In 2018 testte de provincie bij Kockengen ook al een jaar lang zonnepanelen op een rijstrook voor gemotoriseerd verkeer op de N401. Hier lagen 48 panelen. Deze energiemat zou twee jaar blijven liggen, maar werd na een jaar weer weggehaald. De stroefheid van de zonnepanelen was door slijtage minder geworden en dat leverde gevaar voor het verkeer op. In afwachting van verbeteringen aan de panelen wijkt de provincie Utrecht met de proef nu uit naar fietspaden. Daar zijn de risico’s op schade geringer, omdat er geen zwaar verkeer op rijdt.

Ondertussen kunnen bedrijven en particulieren ook ideeën aan de provincie doorgeven om fietsen sneller, comfortabeler en veiliger te maken op het ‘Fietspad van de Toekomst’.

Zonnepanelen op de N401: aangelegd maar inmiddels alweer verwijderd ook.
Volledig scherm
Zonnepanelen op de N401: aangelegd maar inmiddels alweer verwijderd ook. © Marnix Schmidt

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht