Volledig scherm

Rhenen onderzoekt hoe de ‘waterbelasting’ te omzeilen is

Rhenenaren krijgen in mei de extra waterrekening van Vitens in de bus. Het college van burgemeester en wethouders heeft al gezegd dat - wat er ook gebeurt - de burger daarvoor gecompenseerd wordt. De vraag is nog alleen hoe.

Deze week was de ‘zaak Vitens’ onderwerp van gesprek in de Rhenense raadscommissie. Vitens zei in december in een brief aan alle Rhenenaren dat ze ruim 92 euro per jaar meer moeten betalen voor het drinkwater. De reden: de gemeente Rhenen besloot in 2014 om Vitens en andere partijen precariobelasting - een taks op kabels en leidingen - op te leggen. Vitens stuurt de rekening van omgerekend 92,27 euro per huishouden nu door naar de inwoners.

Niet betalen

,,Wat er ook gebeurt, de burger gaat die rekening niet betalen”, zegt wethouder Henk van den Berg. ,,Maar hoe, dat laten we eerst onderzoeken. Dat kan op meerdere manieren. Je kan de burger compenseren. Maar dan ben je geld aan het rondpompen en daar zit niemand natuurlijk op te wachten.”

Quote

Op geld rondpompen zit niemand te wachten

Henk van den Berg, wethouder Rhenen

Een andere manier is om die hele precariobelasting maar te schrappen. ,,Maar dat moeten we nu eerst juridisch uitzoeken. Want wat als we dat doen en vervolgens komt Stedin (een andere partij die wel zijn precariobelasting betaalt, red,) zijn geld terugvragen? Dat willen we wel eerst duidelijk in beeld hebben.”

Rechtszaak

De gemeenteraad wacht nu eerst het onderzoek af dat b en w uit laat voeren. Gemeente en Vitens hebben een rechtszaak lopen over de precariobelasting, die zaak staat voor 2 mei op de rol. Eerder ergerde Rhenen zich aan de brief van Vitens aan de burgers omdat Vitens nog geen cent had betaald aan de gemeente. Rhenen had Vitens uitstel van betaling gegeven zolang die rechtszaak nog loopt.

Vitens heeft sindsdien eind december de belasting over 2015 en 2017 overgemaakt naar de gemeente, bevestigen zowel de gemeente als Vitens. ,,Over 2016 heeft de gemeente de aanslag nog niet opgelegd, aldus een woordvoerder van Vitens dat fel tegen de precariobelasting is. Het bedrijf vindt precario een oneigenlijke manier voor gemeenten om aan geld te komen. Rhenen is een van de zeven gemeenten die Vitens zo’n belasting hebben opgelegd en waar Vitens nu de rekening doorstuurt naar de burger. 

  1. Wat is er dit weekend in Utrecht te doen?
    Agenda

    Wat is er dit weekend in Utrecht te doen?

    Vanuit heel Nederland komen vandaag de beste sprekers naar de Universiteit Utrecht voor de finale van het NK Debatteren voor Scholieren. Het Utrechts Stedelijk Gymnasium is er ook bij en doet al jaren mee aan het NK. De school hoort met zeven keer winst overtuigend bij de debattop van Nederland. Ook het Christelijk Lyceum Zeist doet mee en gaat voor de winst. Er komen 32 scholen met de beste sprekers van het land in actie, om verbaal te strijden om de titel ‘20ste landelijk debatkampioen’. Er wordt de hele dag gedebatteerd. De finaleronde is tussen 17.00 en 18.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht