Volledig scherm
Tot olielamp bewerkte filterbus. © Gemeente Rhenen

Rhenen waarschuwt voor filterbussen met asbest

De gemeente Rhenen waarschuwt voor filterbussen met asbest. Het gaat om filterbussen die tot olielamp bewerkt zijn en in Rhenen te koop zijn geweest. Ze zijn gemaakt van Russische gasmaskers.

De filterbussen bij die maskers bevatten asbestvezels die zeer schadelijk zijn voor de gezondheid. De Inspectie Leefomgeving en Transport onderzoekt de filterbussen en adviseert consumenten om de bussen niet te gebruiken.

Op de markt

Volgens een woordvoerder van de gemeente Rhenen is gebleken dat deze filterbussen ook in Rhenen zijn verhandeld. Ze hebben in een winkel gestaan en zijn ook via een particulier op de markt gebracht. Daarnaast zijn de filterbussen ook vanuit Rhenen via Marktplaats aangeboden. Deze in Rhenen aangeboden bussen zijn bewerkt tot olielampjes. Daarbij is het asbest op ondeskundige wijze, en waarschijnlijk niet volledig, verwijderd. 

Afgevoerd

Inmiddels is een groot deel van de (bewerkte) filterbussen gevonden en veilig afgevoerd. Van enkele tientallen bussen is niet meer te achterhalen waar deze zijn gebleven. Rhenen roept bezitters van dergelijke filterbussen op deze luchtdicht en dubbel te verpakken en ze zo snel mogelijk af te leveren bij de gemeentelijke milieustraat of een erkende stortplaats.

Heeft u een olielamp van een filterbus gekocht? We komen graag met u in contact: redactie.ede@gelderlander.nl of 088-0130154

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht