Volledig scherm
De rieten man van Hester Pilz. © On The Move

Rieten reus en migratiekunst rond Fort bij Vechten en Gimbornmuseum

Bij de provinciale musea Gimborn en Fort bij Vechten is de gecombineerde land art-tentoonstelling On the Move te zien. Elf kunstenaars lieten zich voor hun bijdragen in de open ruimte inspireren door de bewegingen van het water en de natuur.

Het is voor het eerst dat het voormalige waterliniefort in Utrecht en het bomenmuseum in Doorn samen een activiteit op touw zetten. De musea hopen dat de expositie tot eind oktober nieuw publiek trekt en eerdere bezoekers aanzet tot een hernieuwde kennismaking.

De omvangrijke objecten die speciaal voor On The Move werden gemaakt, slaan volgens de initiatiefnemers een brug tussen beide locaties. ‘De mensen worden in beweging gezet om deze unieke musea in de provincie Utrecht te (her)ontdekken. Ze liggen op fietsafstand van elkaar. In het boekje dat verschijnt bij de tentoonstelling is een route opgenomen van 15 kilometer’, luidt de uitleg.

Natuur

De deelnemende kunstenaars bedienden zich voor de dubbelexpositie zoveel mogelijk van materialen uit de natuur. Meest in het oog springend is de metershoge man van riet van beeldend kunstenares Hester Pilz, die, vooruitlopend op On The Move, eerder dit jaar al werd neergezet bij het museumfort. Ook de gevlochten rietinstallatie van Hedy Hempe is niet te missen. Kunstenares Lidwina Charpentier bewerkte een boom in het Gimbornmuseum met vachten van uitheemse schapenrassen. Ze noemt haar werk Vreemdelingen IV en refereert ermee aan de bewegingen van migranten.

Het bomenmuseum in Doorn heeft op 29 hectare drieduizend soorten bomen en struiken staan uit alle delen van de wereld. Naamgever Max von Gimborn startte de verzameling in 1925. De van uitleg voorziene bomen bevinden zich in een gevarieerd landschap met bos, heide en waterpartijen waar bezoekers op het gemak doorheen kunnen wandelen.

Limes

Fort bij Vechten geldt als een icoon van de Hollandse Waterlinie. In de Romeinse tijd maakte de plek bovendien deel uit van de Limes en speelde het water een rol bij verdediging en transport. In het fort zijn doorlopend tentoonstellingen. De natuur rondom is uitbundig en het thuis van een grote vleermuizenkolonie.

De tentoonstelling On the Move is te zien tot 28 oktober. Het bomenmuseum is iedere dag geopend van 09.00 tot 19.00 uur. Het waterliniemuseum is open op dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

Volledig scherm
© On the Move

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht