Volledig scherm
© ANP

Rijksrecherche onderzoekt belastingsamenwerking Stichtse Vecht

Een nieuw hoofdstuk in de problematische belastingsamenwerking tussen Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren: de Rijksrecherche doet onderzoek naar het businessplan van de organisatie.

Belastingsamenwerking Stichtse Vecht Weesp en Wijdemeren (BSWW) legt sinds 2016 lokale belastingen op aan de drie gemeenten. De organisatie kampte al snel met grote uitvoerende problemen en kostenoverschrijdingen. Een flink deel van de aanslagen ging te laat de deur uit. Eerder dit jaar deed een hoogleraar onderzoek en concludeerde dat in de voorbereiding zoveel mis ging, dat de organisatie nooit de kans heeft gekregen goed te functioneren.

Het onderzoek toonde aan dat er verschillen bestaan tussen ambtelijke, bestuurlijke en gemeenteraadsversies van het businessplan. Die constateringen zijn nu aanleiding voor de drie burgemeesters om de rijksrecherche in overleg met het OM te verzoeken 'nader onderzoek te doen'. 

De drie burgemeesters vormen het dagelijks bestuur van BSWW. De beslissing om de rijksrecherche onderzoek te laten doen, is genomen 'uit hoofde van hun rol als hoeder van integriteit'. Gemeente Stichtse Vecht wil geen mededelingen doen over de inhoud van het onderzoek.

Prof. dr. Bossert beschreef in zijn rapport uitgebreid de aanloop van de samenwerking. Het bedrijfsplan dat nu onderzocht wordt, werd destijds geschreven door een extern bureau. In 2014 en 2015 werden meerdere versies opgesteld. Bossert constateerde onder meer dat de terugverdientijd van 2.4 jaar en projectkosten van 731.000 euro wel in een eerste versie stond, maar niet in de versie waarover de gemeenteraad besloot.

Oppositiepartij Maarssen2000 is vanaf het begin zeer kritisch over de belastingsamenwerking. ,,Kennelijk is er de schijn dat zaken zijn verzwegen of anders dan de werkelijkheid op papier zijn gezet'', reageert fractievoorzitter Ron Druppers. ,,Deze kwestie wordt steeds onverkwikkelijker.'' Hij wil de dat samenwerking met de twee Noord-Hollandse gemeenten zo snel mogelijk stopt. 

Stichtse Vecht kreeg eerder met de rijksrecherche te maken 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht