Volledig scherm
Scholengemeenschap Lek & Linge gaat worden verwarmd met warmte uit het riool. © Google Streetview

Rioolwater als warmtebron voor zwembad en school in Culemborg

Het wijkenergiebedrijf Thermo Bello in Culemborg wil zwembad De Waterlinie en twee gebouwen van Openbare Regionale Scholengemeenschap Lek en Linge verwarmen met behulp van afvalwater uit de waterzuivering. 

Onderzoek heeft uitgewezen dat deze methode haalbaar is. De gebouwen worden nu nog verwarmd door middel van aardgas.

Het onderzoek werd bekostigd uit een voucher die Thermo Bello maandagmiddag in ontvangst nam. De gulle gever is een Europees project warmtenetten dat zich richt op Gelderland, Overijssel en de Duitse grensregio. Thermo Bello, tien jaar geleden opgericht, verwarmt in de duurzame wijk Lanxmeer 190 woningen en acht school- en bedrijfspanden. Dat gebeurt via het warmtestation dat onderdeel is van het Vitens drinkwaterpompstation. 

,,We hoorden voor de zomer dat we een voucher van 10.080 euro zouden krijgen’’, vertelt directeur Gerwin Verschuur van Thermo Bello. ,,Het geld hebben we, nog voor we het officieel hadden ontvangen, meteen al uitgegeven aan een haalbaarheidsonderzoek om warmte te onttrekken aan afvalwater uit de rioolwaterzuivering. Zo’n oplossing past in het voornemen om openbare gebouwen aardgasvrij te maken.’’ 

Ketelhuis

Het afvalwater wordt nu vanuit de even van ten zuiden van Lanxmeer gelegen zuiveringsinstallatie naar de Lek geperst. Verschuur: ,,Het is mogelijk om de leiding vlakbij de vbmo-locatie van Lek en Linge te onderbreken. Daar moet dan een nieuw ketelhuis worden gebouwd.” Met een warmtewisselaar wordt de warmte onttrokken en voorverwarmd de gebouwen ingestuurd.

Met de nieuwe voorziening kunnen het nieuwe zwembad en de hoofdlocatie en het brugklasgebouw van Lek en Linge worden verwarmd. De andere twee schoolgebouwen, vmbo en de havo, zijn al aangesloten op de wijkverwarming van Thermo Bello. 

Verschuur verwacht dat de nieuwe verwarming op zijn vroegst over drie jaar kan worden geactiveerd. Naast de bouw van het ketelhuis moeten de schoolgebouwen en het zwembad worden aangepast. Hij raamt de kosten op ongeveer een miljoen euro. Daarvoor moet nog financiering worden gevonden, maar Thermo Bello rekent daarbij ook op de gemeente Culemborg.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht