Volledig scherm
© AD

Rit met de sneltram kan iets langer duren vanwege falend systeem

UpdateWie de komende tijd met de sneltram tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein reist, moet rekening houden met een iets langere reistijd dan normaal. Het systeem dat de seinen en wissels aanstuurt, is vanwege storingen uitgeschakeld.

Het systeem gaf de afgelopen maand steeds vaker ten onrechte storingsmeldingen. Dan werden er trams gemeld die er niet waren, of stonden wissels ten onrechte verkeerd volgens het systeem. Dat is nu tijdelijk onmogelijk.

De bestuurders zijn om deze reden genoodzaakt om voorlopig langzamer te rijden op het centrale kruispunt van tramlijnen, bij de tramremise nabij de Jutfasebrug. Daar rijden de trams nu geen 70 maar 40 km per uur. Dat is het belangrijkste wat de reiziger zal merken van de hele operatie. En mogelijk zullen eventuele extreme weersomstandigheden een grotere impact hebben nu het systeem is uitgezet.

Storingen

Naast de snelheidsvermindering zijn bij de remise ook de wissels vastgezet. 's Morgens rijden de trams het spoor op en 's avonds gaan ze de remise weer in. Dan moeten telkens de wissels handmatig worden aangepast. Verder zijn de seinen buiten werking gesteld en geblindeerd. De slagbomen bij overwegen zijn niet getroffen door storingen, want deze werken op een andere techniek. 

Hoelang het duurt voor het systeem weer storingsvrij is, is niet bekend. Woordvoerder Van Dopperen zegt dat de gevolgen voor de reistijd, zoals het er nu uitziet, beperkt zullen zijn. „'s Morgens en 's avonds duurt het allemaal wat langer, maar dan hebben we het eerder over seconden dan minuten. Bovendien kunnen de trambestuurders op het traject naar eigen inzicht wat tijd terugwinnen. Dat laat onverlet dat we erop inzetten dat het systeem zo spoedig mogelijk weer in orde is.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht