Volledig scherm
Proef met versmalling van de Brugstraat in Breukelen door middel van betonnen blokken. © AD

Roadblocks in Breukelen maken plaats voor paaltjes

De omstreden betonblokken in de Brugstraat in Breukelen worden komende vrijdag weggehaald. Aan beide kanten van de Vechtbrug komen tijdelijk paaltjes.

De gemeente Stichtse Vecht houdt momenteel een proef om vast te stellen hoe zwaar (landbouw)verkeer in het straatje het beste geweerd kan worden. Grote tractoren mogen de Brugstraat niet meer in. Het eerste deel van die proef bestond uit betonblokken die het straatje versmallen. Die viel bij omwonenden niet in goede aarde; het verkeer werd nog chaotischer, vinden ze.

Volgens de gemeente heeft de proefopstelling met de betonblokken al waardevolle informatie opgeleverd. Wethouder Jeroen Willem Klomps erkent dat een deel van het zware verkeer toch door de Brugstraat is blijven rijden. 

Fase twee

Vrijdag start dus fase twee: versmalling met paaltjes rondom de brug. Deze situatie blijft tot begin oktober. Na afloop belegt de gemeente een bijeenkomst met bewoners en belanghebbenden over de resultaten.

Wethouder Klomps zint al op zwaardere maatregelen. ,,Ik vertrouw erop dat we gezamenlijk tot de meest optimale oplossing voor de Brugstraat komen, binnen de beperkingen die er nu eenmaal zijn. Lukt dat niet, dan rest er wat mij betreft geen andere optie dan te onderzoeken of het hele centrum van Breukelen afgesloten kan worden voor zwaar (landbouw)verkeer. Het behoud van de cultuurhistorische monumentale waarde en de verkeersveiligheid staan voor mij voorop.’’

Breukelen is het enige dorp aan de Vecht zonder moderne, brede brug. Daarom moet al het verkeer over de smalle Brugstraat. De politiek in Stichtse Vecht heeft na een lange discussie besloten af te zien van de bouw van een nieuwe brug. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht