Volledig scherm
De kapotte ruit. © Petershotnews.nl

Robin (21) zat in trein met kapotte bovenleiding: ‘Ik dacht gelijk: dit is niet goed’

UPDATEOp het spoor tussen Breukelen en Abcoude heeft een trein vanochtend een bovenleiding stuk getrokken. Daarbij raakte één persoon lichtgewond. Het treinverkeer is direct stilgelegd.

De leiding knapte vanochtend rond 09.30 uur. Daardoor konden de geleiders van de trein losschieten en de ruit van een treinstel inslaan, waardoor een reiziger gewond raakte. De trein, die met honderden passagiers op weg was naar Schiphol Airport, kwam meteen stil te staan.

Knal

Robin Coenders zat in de betreffende trein. Vanochtend vroeg vertrok ze vanuit Venlo naar haar werk in Amsterdam. ,,De reis verliep tot aan Utrecht eigenlijk heel voorspoedig, ik had vanwege het weer al wel moeilijkheden verwacht’’, vertelt de 21-jarige Coenders. ,,Op een gegeven moment hoorden we harde knallen, alsof de trein over hele dikke takken reed. Ik dacht eigenlijk gelijk: dit is niet goed.’’ De trein stond vervolgens snel stil en door het personeel werd verteld dat de bovenleiding er waarschijnlijk af lag. ,,Toen ging het licht uit en ging er een raam open voor frisse lucht.’’

Oogletsel

Enige tijd later was ProRail ter plaatse om de situatie te analyseren. Uit voorzorg werd de spanning van de bovenleiding gehaald. ProRail kwam tot de conclusie dat de bovenleiding eraf is gewaaid door de wind en dat de geleiders van de trein eraf zijn geschoten en het raam hebben ingeslagen. Hierbij heeft een persoon glas in zijn ogen gekregen en oogletsel opgelopen. ,,Dat verklaart de knal’’, zegt Coenders. Zelf zat ze niet in de coupe waar de geleiders het raam insloegen. Van paniek was volgens Coenders dan ook geen sprake. ,,In mijn coupe was iedereen eigenlijk vrij rustig. Ik dacht wel: dit gaat nog wel even duren.’’

Quote

In mijn coupe was iedereen eigenlijk vrij rustig. Ik dacht wel: dit gaat nog wel even duren

Robin Coenders, passagier

Evacuatie

Nadat om 11.00 uur twee evacuatietreinen ter plaatse kwamen, werden in totaal 1400 mensen overgeplaatst. ,,Dat is allemaal vrij rustig verlopen’’, zegt Coenders. ,,Via een trap werden zij door vijf man personeel van ProRail begeleid naar de andere trein.’’ Coenders was uiteindelijk om 12.00 uur op haar werk. 

Door het ongeluk konden op het traject helemaal geen treinen meer rijden. Ook het treinverkeer tussen Amsterdam Centraal en Breukelen en tussen Breukelen en Utrecht Centraal werd gestremd. De intercity’s rijden inmiddels wel weer, maar ProRail verwacht dat de sprinters nog tot dinsdagmiddag 15.00 uur niet kunnen rijden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht