Robots van Chriet Titulaer te zien in Museum Speelklok

VideoTijdens de tentoonstelling Robots Love Music, die volgende maand van start gaat in Museum Speelklok, zijn 250 robots uit de verzameling van Chriet Titulaer te bewonderen. Chriets familie is blij dat de door hun vader zo geliefde robots hier een plekje krijgen.

De robotcollectie van wijlen sterrenkundige en tv-presentator Chriet Titulaer telt in totaal zo'n vierhonderd stuks. Na zijn overlijden in 2017 verdwenen de robots in dozen; de familie Titulaer wilde ze niet weggooien, maar wist ook niet wat wél te doen met de speelgoedfiguren. Dochter Karen Titulaer hoorde via via dat Museum Speelklok de tentoonstelling Robots Love Music samenstelde en pleegde een telefoontje. 

Ebelin Boswinkel, hoofd presentatie en educatie van Museum Speelklok, ziet de komst van de dozen vol robots als een ‘nuttige toevoeging’ aan de collectie van de tentoonstelling. „Chriet kon als geen ander op een laagdrempelige manier over wetenschap vertellen. En dat is precies wat wij hier doen”, vertelt ze. „De hoofdvraag die we stellen in deze tentoonstelling is of een robot jou als persoon kan raken. Het grappige is dat iedereen een beeld in z’n hoofd heeft van hoe robots eruit zien. Hier zie je dat er heel uiteenlopende robots zijn, veel meer dan je je kunt bedenken.”

Bang voor robots

De tentoonstelling wil de positieve kant van het bestaan van robots belichten. „Mensen zijn soms bang voor robots”, zegt Boswinkel. „Er bestaat angst dat ze bijvoorbeeld hun banen zullen overnemen. Maar robots brengen óók een hoop nuttige en leuke dingen, zoals muziek.”

Quote

Mensen zijn soms bang voor robots. Maar robots brengen óók een hoop nuttige en leuke dingen, zoals muziek

Ebelin Boswinkel

En waar de robots van Titulaer geen muziek maken, doen de rest van de robots die de tentoonstelling sieren dat wél. Shimon bijvoorbeeld, een robot die lijkt op een webcam op een robotarm, kan zelf componeren. Ook reageert hij op publiek en kan hij met een andere muzikant meespelen. Boswinkel: „Als je je ogen dichtdoet lijkt het soms net of je in een concertzaal staat.”

Knuffelgehalte

De familie Titulaer is blij dat de verzameling van hun partner en vader te zien is in het museum. „Door de hoeveelheid robots, die allemaal uit een ander jaar komen, kun je de evolutie van techniek goed zien”, zegt dochter Karen. Haar favoriete robot is Topo. „Die is ongeveer net zo groot als een kind van 7, je kunt met hem communiceren en hij heeft een groot knuffelgehalte, ondanks dat ’ie van plastic is”, vertelt ze. Topo was ook de lievelingsrobot van haar vader en krijgt daarom een speciale rol bij de opening van de tentoonstelling. „Hij woont nu nog even bij m'n zus.” 

Karen weet zeker dat Chriet óók verrukt zou zijn dat zijn verzameling hier te zien is. „Als hij dit eens zou zien.. z’n ogen zouden ervan gaan twinkelen.”

De tentoonstelling Robots Love Music is van 21 september t/m 3 maart te zien in Museum Speelklok. 

Volledig scherm
Karen Titulaer, dochter van Chriet Titulaer pakt robotten uit voor de tentoonstelling Robots Love Music. © Angeliek de Jonge

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht