Robotschoonmaker houdt overkapping van Utrechtse stationstrap schoon

VideoHet dak boven de trap naar de nieuwe perrons van de Uithoflijn op Utrecht CS is een bijzondere: het is met de hand niet schoon te maken, en dus rolt er elke maand een schoonmaakrobot over het glazen dak. 

Een groot, glazen dak, omringt door bouwwerkzaamheden en heel veel reizigers. Zie dat maar eens schoon te maken. Met de hand was geen optie, zegt Alexander Schütte, programmamanager Stationsgebied. En dus werd op het Stadskantoor geopperd dat er eigenlijk een soort automatische glazenwasser moest komen, zoals je ook automatische grasmaaiers en stofzuigers hebt. 

Via Google kwam de gemeente Utrecht bij KiteRobotics terecht, dat al eerder schoonmaakrobots ontwikkelde.  Die komen uit de koker van de 31-jarige Stefan Spanjer. Hij studeerde werktuigbouwkunde aan de Universiteit Twente, met als afstudeerrichting automatisering. ,,Tijdens de studie was ik met een aantal mede-studenten hier al mee bezig, en zo ben ik doorgegaan met mijn eigen bedrijf.‘’ 

En dus ontwikkelde Spanjer een schoonmaakrobot voor het dak van de trap naar de tramperrons. Eenmalig wordt het schoon te maken oppervlak geprogrammeerd in het systeem, vervolgens kan hij vanuit zijn werkplek Enschede met een druk op de knop de robot aan het werk laten gaan. Die schuift vervolgens over het oppervlak heen en maakt het met gefilterd water en een borstel schoon. Spanjer: ,,Dat gaat een stuk efficiënter dan dat het met de hand zou gebeuren. Bovendien scheelt het in de kosten: de robot is een stuk sneller en op die manier verdienen bedrijven de robot in twee tot vier jaar terug.‘’

Interesse

Met zijn robot gaat Spanjer het hele land door en ook vanuit het buitenland komt steeds meer interesse. Toch hoeven glazenwassers zich volgens hem nog niet heel veel zorgen te maken: de robot doet alleen de buitenkant van de gebouwen.

Volledig scherm
De schoonmaakrobot. © AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht