Volledig scherm
De Tolsteegbrug en omgeving (bij de meesten beter bekend als het Ledig Erf) gaat op de schop. © Ramon Mosterd

Rode loper uit voor voetgangers en fietsers op ‘het Ledig Erf’ in Utrechtse binnenstad

Fietsers en voetgangers krijgen ruim baan op de Tolsteegbrug en de Tolsteegbarrière in de Utrechtse binnenstad. Auto’s kunnen na de herinrichting van het gebied (in de volksmond ‘het Ledig Erf’)  alleen nog stapvoets rijden.

Het gebied met het Louis Hartlooper Complex en café Ledig Erf moet een aantrekkelijke entree van het historische centrum worden. Het huidige autoverkeer leidt volgens de gemeente tot onveilige situaties. Voetgangers en minder validen hebben door de vele obstakels op veel plekken te weinig ruimte op de te smalle stoepen. ,,Dit leidt ertoe dat mensen met bijvoorbeeld een kinderwagen of rollator moeten uitwijken naar de rijloper,’’ aldus de gemeente.

In de plannen worden de trottoirs verbreed. ,,Het is daardoor aangenaam om naast elkaar te wandelen en elkaar te passeren.’’ Op de versmalde rijbaan gaat de rode loper uit voor fietsers. De Tolsteegbrug en de Tolsteegbarrière  krijgen ‘fietsvriendelijk gebakken klinkers’. Deze straatstenen zijn vlak en stroef en liggen ook al in de Twijnstraat.

Veiliger voor kinderen 

De bocht vanaf de Tolsteegbrug naar de Wijde Doelen wordt aangepast om fietsers te verleiden deze route te nemen. Tevens wordt het hierdoor voor kinderen die op de fiets naar basisschool Agatha Snellen gaan, eenvoudiger en veiliger om af te slaan. 

Voor autoverkeer gaat een snelheidslimiet van 30 km/u gelden. Maar door alle aanpassingen rijden auto’s in de praktijk stapvoets, verwacht de gemeente. ,,Met dit profiel wordt gerealiseerd dat de auto zich daadwerkelijk te gast zal voelen en zich ook zo zal moeten gedragen.’’

De parkeerplaatsen op de Bijlhouwerbrug (over de Oudegracht) verdwijnen. Op deze plekken komt stallingsruimte voor fietsen. Twee parkeerplaatsen voor minder validen blijven, maar worden onderdeel van het nieuwe, brede trottoir. 

Afhankelijk van hoe dicht fietsen tegen elkaar aan worden geparkeerd komt er ruimte voor 133 tot 158 fietsparkeerplekken. De ondergrondse afvalcontainers in het gebied worden verplaatst naar de hoek van de Nicolaasdwarsstraat met de Wijde Doelen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht