Volledig scherm
In de L-flat aan de Laan van Vollenhove in Zeist wonen 1500 mensen. © Marco Gerling

Roemruchte Zeister wijk Vollenhove ziet Abraham en krijgt 3 miljoen euro opknapgeld

De gemeente Zeist wil de komende vijftien jaar flink investeren in de wijk Vollenhove. De bekende wijk achter de beeldbepalende overkapping aan de A28 moet veiliger en leefbaarder worden. In het jaar dat de wijk 50 jaar bestaat, wordt ook een begin gemaakt met groot onderhoud aan de L-flat. Vanavond vergadert de Zeister gemeenteraad over een investering van 3 miljoen euro.

De wijk Vollenhove wordt gedomineerd door vijf flats en een deel laagbouw. Met zijn 60 meter is de Torenflat het hoogste bouwwerk. Maar de beroemdste flat is de L-flat. Met een lengte van 490 meter was het ooit het grootste appartementencomplex van Europa. Er wonen ongeveer 1500 mensen. De hele wijk telt ruim 4600 bewoners. Dat is bijna 8 procent van de totale bevolking van Zeist.

De in 1970 voltooide wijk was destijds een voorbeeld van vernieuwing: ruime woningen met centrale verwarming en een stortkoker om het huisvuil direct in een vuilcontainer te laten verdwijnen. Een jaar na de voltooiing van de wijk werd er een buurtwerker ingesteld omdat het toch niet helemaal lekker liep in de wijk. Toen Zeist-West werd voltooid, werd een grote verhuizing in gang gezet en stonden er veel woningen leeg.

‘Jack de Knipper’

Inmiddels is de wijk uitgegroeid tot een multiculturele wijk. Ruim 30 procent van alle bewoners is van allochtone afkomst. Vollenhove werd lange tijd in verband gebracht met veel criminaliteit en sociale problemen. Spraakmakend was de brandmoord op de 23-jarige Narges Achikzei in 2009. Maar ook ‘Jack de Knipper’ zorgde in 2008 voor veel onrust: de toen 22-jarige Aram V. maakte tientallen liften onklaar door kabels door te knippen. Vorig jaar was er nog een groot politieonderzoek naar illegale prostitutie in de L-flat.

Uit een recent onderzoek bleek dat de wijkbewoners zich nog steeds onveilig voelen. De gemeente wil daarom investeren om de leefbaarheid en de veiligheid te vergroten. Dit jaar nog moet er een ontmoetingsplek komen en krijgt het Vollenhovepark een opknapbeurt. Ook komt er een speciaal buurtteam.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

Whatsapp WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, foto of video? Stuur ze ons door op
06-52470104 of stuur een e-mail naar de redactie van AD Utrecht: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht