Volledig scherm
Leden van de familie voor de villa in Meern die zij in 2012 moesten verlaten. © anp

Romafamilie Nicolich op straat door sloop

De omstreden Romafamilie Rocky Nicolich dreigt over twee maanden op straat te komen. Het Leger des Heils, die de zorg voor het gezin op zich heeft genomen, zoekt woonruimte. De familie moet begin december de huidige woning aan de Churchilllaan in de Utrechtse wijk Kanaleneiland uit. Het pand wordt gesloopt .

Rocky, zijn vrouw en vier kinderen zitten sinds 2012 in de woning, die door de gemeente voor 40.000 euro is verbouwd.

Daarvoor zat het Romagezin, samen met andere familieleden, jaren gratis in een villa aan de Rijksstraatweg in De Meern. De Nicoliches zwierven lang door stad en regio. Hun zoektocht naar onderdak kostte de stad de afgelopen jaren veel geld (minimaal 90.000 euro). Zo vergde het landhuis in De Meern 26.000 euro voor het woonklaar maken. De Nicoliches betaalden geen huur. Hulp via het Leger des Heils kostte ook 26 mille. Aan noodopvang in hotels en vakantieparken was Utrecht 29.000 euro kwijt.

De kwestie Nicolich leidde tot politieke commotie. Met name voormalig burgemeester Aleid Wolfsen kwam in de gemeenteraad onder vuur te liggen. Hij kreeg een motie van wantrouwen die hij ternauwernood overleefde.

De afgelopen jaren is het relatief rustig rond de familie, hoewel ze zich niet helemaal aan de voorwaarden in het zogenoemde laatstekanscontract heeft gehouden. Het gezin mocht niet in aanraking komen met politie en justitie. Toch gebeurde dat wel. Desondanks mocht ze aan de Churchilllaan blijven.

Verrast
Waar de familie naartoe gaat, is nog volstrekt onduidelijk. Raadsleden reageren verrast. CDA-raadslid Bert-Jan Brussaard had het nieuws graag van de wethouder gehoord. ,,Het is een dossier met een flink verleden.''

Directeur Jan Jans van het Leger de Heils zegt dat gezocht wordt naar tijdelijke opvang in een maatschappelijke instelling.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht