Volledig scherm
De uitgebrande boten van Yselvaert in de botenloods Marnemoende. © Bernard Brosi

Rondvaartboten Yselvaert gaan bijna jaar na brand Marnemoende weer varen

Op Koningsdag 2019 gaan twee gloednieuwe boten van Yselvaert voor het eerst varen. Ruim tien maanden nadat de vorige boten in vlammen opgingen bij de brand in een loods in jachthaven Marnemoende heeft de stichting de 93.000 euro bij elkaar om voor vervanging te zorgen.

De oude boten, de Heer Gijsbrecht en Vrouwe Berthe, voeren sinds 2002 door de IJsselsteinse grachten en konden elk maximaal twaalf personen vervoeren. De laatste jaren vervoerde Yselvaert jaarlijks zo’n 1200 mensen. De boten overwinterden in jachthaven Marnemoende. Daar werd de brand van 30 januari 2018, waarbij twee botenloodsen en zo’n 80 boten in vlammen opgingen, ook hen fataal.

Al snel werd duidelijk dat de Stichting Yselvaert dankzij de goede verzekering en een klein spaarpotje genoeg geld in kas had om één boot te vervangen. Om ook de andere boot te financieren, lanceerde beeldend kunstenares Sylvia Bongers in maart een benefietconcert dat echter op het laatste moment niet doorging vanwege gebrek aan belangstelling. Toch is nu het geld bijeengebracht. Hans van Dis, bestuurslid belast met de PR van Yselvaert: ,,We hebben 10.000 euro van de raad gekregen en zo’n 12.000 euro aan particuliere giften. Daarnaast kregen we 10.000 euro van Rabobank Utrechtse Waarden en als klap op de vuurpijl 32.000 euro van het Roest Crollius Fonds. Met die laatste gift hadden we de begroting definitief rond.”

Trap

Volledig scherm
De twee rondvaartboten van Yselvaert voor de brand. © Hans Geerlings

De boten worden gebouwd door het IJsselsteinse bedrijf Straver Special Techniek, die in december de voorbereidingen treft en in januari de boten gaat bouwen. De boten zijn, in tegenstelling tot hun voorgangers, voorzien van elektrische aandrijving. Ook nieuw is de kantelbare trap, die het instappen vergemakkelijkt.

De nieuwe boten zijn niet geschikt voor rolstoelen, zoals de raad graag had gezien. Voorzitter Kees Mulder: ,,We hebben het uitgebreid onderzocht, maar de constructeur heeft uitgelegd dat daarvoor een zware constructie nodig zou zijn in de boot. De boot zou daardoor hoger in het water komen te liggen en kunnen kapseizen. Het was kortom technisch niet haalbaar.”

Momenteel heeft de Stichting Yselvaert zo’n 25 vrijwilligers, bestaand uit schippers en bestuursleden. Naast de rondvaart door de gracht van IJsselstein verzorgt Yselvaert ook dagtochten naar Lopikerkapel,een vaartocht naar jachthaven Marnemoende, vertelvaarten voor kinderen en besloten vaarten op een afwijkend tijdstip. Die kunnen mensen naar Nieuwegein, Montfoort en zelfs Oudewater brengen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht