Volledig scherm
Wethouder Ebbe Rost van Tonningen © Hans Lebbe

Rost van Tonningen geen kandidaat-wethouder meer voor Beter De Bilt

UpdateZittend wethouder Ebbe Rost van Tonningen heeft vanavond zijn kandidatuur voor een nieuw wethouderschap ingetrokken. Rost van Tonningen heeft ruim anderhalf jaar voor de fractie van Beter De Bilt in het college van burgemeester en wethouders gezeten.

De Biltse gemeenteraad vergaderde vanavond over het eindadvies van informateur Eric Balemans. Hij adviseerde een nieuwe coalitie van GroenLinks, Beter De Bilt, CDA en D66. Deze vier fracties willen de VVD als vijfde partij bij de coalitieonderhandelingen betrekken.

De partijen die geen uitnodiging van Balemans kregen om bij de informateur te komen praten, brandden het eindadvies van Balemans tot op de grond toe af. De ChristenUnie vond de hele informatie vreemd, maar vond het nog merkwaardiger dat, terwijl de inkt van het eindadvies nog niet droog was, de vier beoogde coalitiepartijen (Beter De Bilt, CDA, GroenLinks en D66) al aangaven dat de VVD óók moest aanschuiven om de verkiezingsuitslag recht te doen.

Balemans stelde donderdagavond dat hij er wel weet van had dat de vier partijen elkaar hadden opgezocht, maar dat hij geen enkele poging heeft ondernomen om bij die gesprekken aan te schuiven.

De SGP hield het erbij dat het beschamend is dat De Bilt na twee maanden nog steeds geen coalitie heeft. Bilts Belang vindt het vreemd dat Balemans nu zonder problemen formateur wordt, terwijl zijn advies in feite terzijde is geschoven. De SP vindt de beoogde coalitie met vijf partijen een monstercoalitie, die geen lang leven beschoren zal zijn. Bij een coalitie met 19 van de 37 raadszetels, wordt de oppositie volgens de SP monddood gemaakt.

Gepasseerd

De fractie van Forza voelt zich door Balemans tenslotte enorm gepasseerd. Er zijn volgens de fractie drie winnaars uit de gemeenteraadsverkiezingen gekomen: VVD, GroenLinks en Forza. Forza ging van nul naar twee zetels, maar is niet uitgenodigd voor de coalitieonderhandelingen.

Welke wethouderskandidaat Beter De Bilt naar voren schuift, is nog niet bekend. Rost van Tonningen heeft veel kritiek te verduren gehad tijdens de korte periode dat hij wethouder was. Zo kreeg hij veel kritiek op het dossier Zwembad Brandenburg en het weinig daadkrachtige optreden rond de rattenoverlast in De Bilt-West.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht