Volledig scherm
Een eerdere Utrechtse editie van de Rubberboot Missie zorgde voor honderden opblaasbootjes, zwembandjes en complete opblaaseilanden in de grachten en singels. © Koen Laureij

Rubberboot Missie keert terug als festival ‘Utrecht Drijft’

Na vijf succesvolle seizoenen voeren de bootjes vorig jaar niet meer uit. Maar deze zomer trekt de Rubberboot Missie toch weer door de Utrechtse singels en grachten. 

Zij het onder een andere naam: ‘Utrecht Drijft’. En wat er ook anders zal zijn, is dat het evenement niet langer gratis is. Wie op 11 augustus tussen één uur ‘s middags en zeven uur ‘s avonds wil meedrijven in de rubberbootjeskaravaan moet daarvoor een kaartje kopen à 15 euro.

Utrecht Drijft moet een muziekfestival op het water worden, compleet met drijvende barretjes, podia met live muziek, plus nog meer entertainment. Aan de Catharijnesingel komt het festivalterrein.

Geintje

In Utrecht begon de Rubberboot Missie als een geintje met veertig deelnemers, dat elk volgend jaar groter werd en uitgroeide tot een zomers spektakel. In 2016 deden er honderden bootjes en meer dan duizend enthousiastelingen mee. Het evenement werd toen feitelijk te groot en dreigde voor de uit vrijwilligers bestaande organisatie onbeheersbaar te worden. Bovendien werd het steeds meer de vraag of een volgende editie financieel nog te bolwerken zou zijn. Besloten werd daarom, een zomer over te slaan en de tijd te gebruiken om na te denken over een nieuwe opzet voor de Rubberboot Missie.

Die is nu gevonden in samenwerking met Nederland Drijft, een organisatie die in Breda ook al vier seizoenen het drijvende muziekfeest heeft georganiseerd. Eerder al kondigde Nederland Drijft aan het evenement deze zomer ook in Amersfoort te houden. Op zaterdag 14 juli vormen de Koppelpoort en omliggende grachten het decor voor dit kleurrijke festival. 

Verwachtingen

De samenwerking tussen Rubberboot Missie en Utrecht Drijft schept extra hoge verwachtingen, zegt Thibaud van der Steen van Nederland Drijft: ,,In andere steden willen we iets nieuws neerzetten, maar dat ligt in Utrecht anders. Hier is men bekend met de Rubberboot Missie. Het verschil tussen eerdere edities van de Rubberboot Missie en Utrecht Drijft is dat we nu een muziekfestival op het water presenteren.’’

De kosten daarvan maken dat het festival niet langer gratis kan zijn, zegt hij. Na afloop van het dagprogramma gaat de botenparade over in een afterparty tot 01.00 uur op een nog geheime locatie. Ook daarvoor moeten kaarten worden gekocht.

Volledig scherm
© Marnix Schmidt
Volledig scherm
© Marnix Schmidt
Volledig scherm
© Marnix Schmidt
Volledig scherm
© Marnix Schmidt

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht