Volledig scherm
Exterieur van het Universitair Medisch Centrum (UMC) in Utrecht. © ANP

Ruim 1,5 miljoen euro voor nieuw kankeronderzoek in ziekenhuis UMC

Drie Utrechtse onderzoekers van ziekenhuis UMC krijgen ruim 1,5 miljoen euro voor nieuw kankeronderzoek. Het geld is afkomstig van KWF Kankerbestrijding.

Het fonds doneert in totaal  25,5 miljoen euro naar 50 nieuwe onderzoeksprojecten in 16 verschillende instituten. In Utrecht gaat ruim 375.000 euro naar Remco de Bree, die onderzoek gaat doen naar kanker in hoofd-hals, keel en strottenhoofd. Joost Verhoeff (539.583 euro) gaat onderzoek doen naar hersentumoren. En Martijn Gloerich krijgt 653.000 euro voor onderzoek naar maagkanker. 

Gloerich zegt in een reactie ‘ontzettend blij’ te zijn met het geld. Maagkanker is wereldwijd een van de meest voorkomende typen kanker met in Nederland per jaar ongeveer 1200 nieuwe patiënten. Na vijf jaar is de overlevingskans minder dan 20 procent. Gloerich richt zich op een vorm van maagkanker die steeds vaker voorkomt: het ‘diffuus type’. Kenmerkend voor deze kanker zijn losse tumorcellen die over de hele maagwand verspreid zijn. De diagnose van maagkanker wordt meestal pas laat gesteld want het diffuus type maagkanker is moeilijk vast te stellen, doordat de tumorcellen verspreid liggen door de hele maagwand.

Gloerich hoopt dat door zijn onderzoek de overlevingskansen van patiënten met gevorderde tumoren te vergroten. Mogelijk kunnen dan ook alternatieve behandelingen worden ontwikkeld waardoor ingrijpende operaties zoals een maagverwijdering, voorkomen worden. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht