Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Ruim een jaar cel voor afpersing en mishandeling Nieuwegeiners

Jamil D. is veroordeeld voor afpersing, verboden wapenbezit en pinnen met een gestolen pinpas in Nieuwegein. De 30-jarige Rotterdammer heeft 20 maanden gevangenisstraf gekregen, waarvan 6 voorwaardelijk.

Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bepaald. Naast de celstraf moet de Rotterdammer zich ook melden bij de reclassering, moet hij zich laten behandelen en krijgt hij in de toekomst dagbesteding. Dit alles omdat hij in februari drie jonge mannen uit Nieuwegein overviel, afperste, mishandelde en bedreigde met een vuurwapen.

Afschuiven

Tijdens de rechtszaak tegen de man probeerde hij twee weken geleden de schuld af te schuiven op een onbekende kennis, maar het Openbaar Ministerie geloofde zijn lezing niet en eiste 24 maanden cel, waarvan 6 voorwaardelijk. De rechtbank neemt die eis grotendeels over.

Twee weken na het eerste incident in Nieuwegein werd de man aangehouden in dezelfde stad, voor verboden wapenbezit en bezit van bijna 30 patronen voor dat wapen. Een van de gedupeerden was een kennis van Jamil uit de drugswereld. Twee van de afgeperste mannen herkenden hem later van een foto.

De man verblijft al zeven maanden in hechtenis en was vandaag niet bij de uitspraak in zijn zaak aanwezig. Hij komt naar verwachting begin volgend jaar vrij, een jaar na de gebeurtenissen. Hij moet de slachtoffers ook een schadevergoeding van 445 euro betalen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht