Volledig scherm

Rustig verloop azc-demonstratie in Utrecht

De demonstratie tegen de komst van asielzoekerscentra in Utrecht is zaterdagmiddag op het Lucas Bolwerk rustig verlopen. Pegida-voorman Edwin Wagensveld verliet voortijdig de bijeenkomst, toen Constant Kusters (NVU) het woord nam. Een groepje linkse tegendemonstranten scandeerde leuzen. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

Volledig scherm
© AD

Circa zestig mensen demonstreerden zaterdagmiddag tegen de komst van asielzoekerscentra in Utrecht en de vluchtelingenstroom naar Europa. Sprekers uitten felle kritiek op de politiek in het algemeen en het vluchtelingen akkoord van de Europese Unie met Turkije in het bijzonder.

Een politiemacht van dertig tot veertig politiemensen te voet, op de fiets, met de motor en te paard hield de bijeenkomst en de bezoekers van het Lucas Bolwerk nauwlettend in de gaten. Tegenstanders van de demonstranten mochten het park niet in.

Janmaat
De Utrechtse Nel Stins daagde de politie uit haar op te pakken nadat ze onverholen opriep tot het in brand steken van moskeeën. ,,De brand erin. arresteer me maar!'' Onder de demonstranten waren behalve Pegida-voorman Edwin Wagensveld ook Constant Kusters van de Nederlandse Volks-Unie (NVU) en oud-raadslid voor de Centrum Democraten in Utrecht Martin de Regt. Hij riep in herinnering dat het over tien dagen dertig jaar geleden is dat CD-kamerlid Hans Janmaat in Kedichem door tegenstanders werd belaagd. Zijn vrouw raakte daarbij zwaar gewond. Op verzoek van De Regt namen de demonstranten een minuut stilte in acht.

Daarna fulmineerde hij over de leugens van 'opper-mufti' Rutte. ,,Dit moet stoppen. De islam is een bedreiging voor ons en onze kinderen. Nederland is een Germaans land met een Europese traditie.''

Racist
Toen De Regt even later Kusters als spreker aankondigde, beende Pegida-voorman Edwin Wagensveld weg, gevolgd door een twintigtal medestanders weg. ,,Dit was niet de afspraak. Kusters zou niet spreken. Met hem willen we niks te maken hebben, Kusters is een racist'', zegt Wagensveld terwijl hij met zijn gevolg wegbeent door de Nobelstraat.

Kusters stelt in een reactie dat hem juist is gevraagd te spreken. ,,Wagensveld doet aan windowdressing.''

Broers 
Op dat moment klinken leuzen vanaf de Nobelstraat over het Lucas Bolwerk. Antifascisten schreeuwen onder meer 'Nazi's raus!'. De politie weet de groep op afstand te houden en via de Nobelstraat weg te voeren. De linkse demonstranten hebben er geen weet van dat Wagensveld met zijn Pegida-aanhang in Broers is neergestreken. Politiemensen geleiden hen via een zijstraat verder weg van het demonstratietoneel.

Na anderhalf uur rollen de overgebleven demonstranten op het Lucas Bolwerk hun vlaggen en spandoeken op.

Volg AD Utrechts Nieuwsblad ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht