Rutte bezoekt Bartholomeus Gasthuis in Utrecht: ‘Ik zou hier goed kunnen vertoeven’

VideoHoog bezoek voor de bewoners het Bartholomeus Gasthuis, de 652-jarige zorgvoorziening voor ouderen op de Lange Smeestraat in de Utrechtse binnenstad. Minister-president Mark Rutte kreeg een rondleiding door het gasthuis en dronk koffie met bewoners en zorgverleners. Het gespreksonderwerp: de toekomst van de ouderenzorg en wat moet er gebeuren met de 2 miljard euro die extra naar de ouderenzorg gaat? 

„Waar is-ie dan?” Een nieuwsgierige bewoonster van het Het Bartholomeus Gasthuis wandelt kwiek achter haar rollator door de gangen, op zoek naar de minister-president. Maar die heeft een volle agenda deze ochtend. Hij begint met een rondleiding langs de verschillende kleinschalige woonvoorzieningen van het gasthuis, ontmoet vrijwilligers en krijgt uitleg over het Aging Lab, een ruimte waarin jongeren kunnen ervaren hoe het is om ouder te worden. 

Lucas van Jaarsveld (17) was twee jaar geleden betrokken bij de ontwikkeling van het lab, dat vanuit het Utrechts Stedelijk Gymnasium was opgezet. Hij draagt speciale kniebanden om zijn knieën, die het moeilijk maken om zijn benen te bewegen. „Hoe verzin je het”, reageert Rutte enthousiast. Lucas legt uit: „Ik zie mijn opa altijd héél langzaam gaan staan en zitten. Ik snapte nooit zo goed waarom dat zo langzaam ging. Nu ik zelf door deze tools kan ervaren hoe je lichaam werkt als je ouder bent, snap ik hem beter.” Naast de kniebanden, zijn er in het Aging Lab meer hulpmiddelen om te ervaren hoe het is om ouder te worden. Zo kun je brillen proberen die je staar geven en handschoenen aandoen die je handen laten trillen, alsof je de ziekte van Parkinson hebt. Lucas: „Probeer dan maar eens een glas water in te schenken of je naam te schrijven!”

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Mark Rutte op de koffie in het Bartholomeus Gasthuis. © Angeliek de Jonge

Die 2 miljard euro extra moet naar...

Rutte sluit het bezoek af met een kop cappuccino en een gesprek met bewoners van het gasthuis. „Die 2 miljard euro die extra te besteden is in de ouderenzorg moet naar de realisatie van meer kleinschalige woonvoorzieningen én extra krachten op de werkvloer”, zegt Hans Versnel. Zijn vrouw Machteld woont nu drie jaar in het Bartholomeus. Ze heeft de ziekte van Alzheimer en kon niet meer thuis wonen. „Het is een erg fijne plek voor haar. Maar even douchen, dat is bij mensen die ouder en ziek zijn niet meer ‘even’. Het is een hele onderneming en dan zijn er een hoop ouderen die gedoucht moeten worden op een afdeling. Ik zie hier dat het ene spitsuur na het andere komt. Als er dan meer vast personeel is, en niet steeds wisselende gezichten, is het voor iedereen fijner.” 

Bewoner Otto Hamer (81) knikt verwoed mee als het plan wordt besproken. De voormalige kunstenaar woont al zes jaar in het gasthuis en heeft het er naar zijn zin. „Goed dat Rutte er is vandaag. Ik hoop dat zijn bezoek kan bijdragen aan het creëren van een maatschappelijk draagvlak voor de ouderenzorg; dat is nodig voor de enorme toename aan het aantal ouderen.” 

„Hier wonen? Dat zou ik me kunnen indenken” 

De minister-president zegt blij te zijn het Bartholomeus Gasthuis bezocht te hebben. „Ik zag vandaag onder andere hoe de zorg op een afdeling voor mensen met dementie ging. Mooi hoe met veel warmte, respect en zoveel mogelijk vrijheid verzorgd worden.” Rutte legt uit dat het bezoek van vandaag hem helpt vast te stellen of het een terechte keuze is geweest extra geld in de ouderenzorg te steken. „Dat gaat natuurlijk ten koste van andere keuzes. We steken in totaal zo’n 8 miljard in publieke voorzieningen als onderwijs, defensie, politie, wegen en zorg. Hier zie ik dat er door meer geld extra mensen konden worden aangenomen. Ik ben blij vrijdag aan de ministerraad te kunnen melden dat dat geld nuttig besteed is.”

En mocht hij zélf op leeftijd komen, zou hij zichzelf dan hier zien wonen? „Ik zou hier goed kunnen toeven’’, meent de premier. „Het eten is lekker, de mensen zijn gezellig, de zorg is goed. Ze weten hier goed waar ze naar toe willen, zonder dat de bewoners slachtoffer worden van een soort concept. Dat is prettig wonen.” 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht