's Werelds eerste slaaprobot blijft onverkocht op 50 Plus Beurs

VideoBoerenworst, luie vakantie aan de Costa Brava, een nieuwe sta-opstoel? Of toch de allernieuwste Magimix keukenmachine of een bubbelbad? De 50PlusBeurs in de Utrechtse Jaarbeurs is weer van start gegaan. Grote publiekstrekkers zijn de elektrische fietsen, maar ook exotische vakantiebestemmingen. Wie goed zoekt, vindt ook niet-alledaagse producten.

Nick van Vulpen uit Enschede van het bedrijf Vulkon heeft twee kookplaten in zijn stand staan: een keramische en een klassieke kookplaat op gas. Het geheim zit verstopt ín het kastje onder de kookplaat: een kookbeveiliger. „Onze kookbeveiliger werkt echt preventief. Dus er ontstaat geen brand.” Het is volgens Van Vulpen een klassiek verhaal. Pannetje op het vuur en de deurbel gaat, of het kleinkind belt. Het pannetje wordt vergeten en de vlam slaat in de pan. „Onze kookbeveiliger voorkomt dat. Ja, het eten brandt aan, maar een speciale rookmelder geeft vervolgens een signaal naar het kleine kastje en sluit gas of elektriciteit af. De brand is voorkomen.”

Er is volgens Van Vulpen veel belangstelling voor de kastjes, maar hij verkoopt er op de beurs niet veel. „We monteren ze veel in seniorencomplexen. En serieus, het heeft al veel branden voorkomen.” Het echtpaar Bakkers uit Wierden laat zich uitgebreid voorlichten over het apparaat van Van Vulpen. „Ik hoor nog niet tot de doelgroep hoor. Nog niet. Het is wel handig. Zeker voor mensen die alleen wonen. Ze wonen wat veiliger. Het kan ons ook snel overkomen dat we vergeetachtig worden. Zijn we gelukkig nog niet.”

Liever een winkel

Albert Kamphuis uit Almelo zit in een van de vele stoelen van Donnerberg uit het Zuid-Duitse München. In zijn nek ligt een massagekussen en zijn armen hangen in lussen die aan het massagekussen vast zitten. Hij heeft zijn ogen dicht en een lichte glimlach op zijn mond. „Ja, ik heb echt last van mijn nek. Naar rechts draaien met mijn hoofd, kan nog wel. Maar naar links draaien, dat is moeilijker.” Terwijl hij dat probeert, schiet de pijn er zichtbaar in. „Dit massagekussen is warm. Er zitten een soort ballen in. Het doet me ook echt wat. Ik koop het hier niet. Ik wil het in een winkel kunnen kopen. Maar die hebben ze niet. Dus de portemonnee blijft nog even dicht.

De tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
Deze senioren genieten van de massagekussens. © Eduard Koek

Slaaprobot

Hielke Martens lijkt met een knuffel in zijn armen over de beurs te lopen. Eigenlijk is het dat volgens hem ook. Officieel heet het de eerste slaaprobot ter wereld. Een innovatief product dat in samenwerking met de Nederlandse beddenfabrikant Auping is gemaakt. Het is niet veel groter dan een kussen en je kunt er ook daadwerkelijk mee knuffelen. De techniek zit vooral van binnen. Martens: „Er zit een sensor in die het CO2-gehalte meet. Aan de hand van die waarden weet de robot of je slaapt of niet. Het apparaat zet dan een ademhalingsoefening in gang, waardoor je vanzelf in slaap valt. Het apparaat beweegt alsof het ademhaalt.”

Erg veel belangstelling is er niet voor het apparaat. Dat moet Martens ook constateren. Er is immers geen doelgroep die vaster slaapt dan de senioren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht