5 of 10 kilometer hardlopen, met voor iedereen zijn eigen startplek.
Volledig scherm
5 of 10 kilometer hardlopen, met voor iedereen zijn eigen startplek. © Thinkstock

Samen hardlopen in IJsselstein tijdens coronacrisis, maar wel op veilige afstand van elkaar

In je eentje veilig hardlopen en tegelijk het gevoel hebben dat je niet alleen bent. Om dat ‘communitygevoel’ op te roepen, houdt REactive Leefstijlcentrum in IJsselstein komende zondag om 10.00 uur de Samen-Solo-Run.

Het idee is ontstaan omdat voor veel hardlopers ‘samen’ een belangrijk onderdeel is van hun hardloopbeleving,  vertelt Elma Sandee van REactive. ,,Samen trainen en samen deelnemen aan een wedstrijd geeft veel mensen het gevoel onderdeel uit te maken van een gemeenschap. Door het coronavirus zijn echter veel hardloopevenementen afgelast, waardoor mensen niet meer samen kunnen deelnemen en ze geen doel meer hebben om naartoe te trainen. Bovendien mag die training vanwege de 1,5 meter afstand social distance ook niet meer in groepsverband. De behoefte aan het communitygevoel verdwijnt echter niet.”

Virtueel startschot

REactive besloot daarom voor zondag de Samen-Solo-Run op te zetten, waarbij iedereen tegelijkertijd van start gaat, maar wel zijn eigen parcours aflegt. Om 10.00 uur geven Elma Sandee en Ronald Valkenburg via de Facebook-pagina van REactive (@REactiveLeefstijlcentrum) het startschot waarna iedereen van start kan gaan. Na afloop kan iedereen vervolgens via dezelfde Facebook-pagina foto’s, filmpjes en informatie over het parcours delen. Sandee: ,,Daardoor hebben we meteen een mooi overzicht waar mensen hebben gelopen.”

Volgens Sandee hoeft er voor deze bijzondere loop geen vergunning aan te worden gevraagd, omdat iedereen individueel loopt en er dus geen samenscholing zal zijn. Ze wijst er wel op dat het nadrukkelijk geen wedstrijd is. ,,Loop in een comfortabel tempo om je weerstand niet te veel onder druk te zetten. Zet je zintuigen open en geniet vooral van de omgeving.”

Sandee heeft inmiddels enthousiaste reacties gekregen uit verschillende hardloop-appgroepjes en verwacht dat er zondag zeker zo’n vijftig deelnemers zullen zijn. Omdat niemand weet hoe lang de coronacrisis zal duren, kijkt ze ook al verder vooruit: ,,Mogelijk dat dit ook een optie kan zijn voor de IJsselsteinloop van dit jaar.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht