Sandra maakt kevers van straatafval: ‘Een Chocomelkever is vaak dezelfde dag nog verkocht’

VideoDe Utrechtse Sandra Westgeest (46) maakt kevers van straatafval. Ze verzamelt iedere dag blikjes op de Vleutenseweg en maakt hier haar kunstwerkjes van. Inmiddels heeft ze al meer dan 444 kevers gemaakt.

Al jaren raapt de Utrechtse kunstenares Sandra Westgeest afval van de straat om dit om te toveren in prachtige kleine creaties. Kevers bijvoorbeeld, van weggegooide blikjes.
Volledig scherm
Al jaren raapt de Utrechtse kunstenares Sandra Westgeest afval van de straat om dit om te toveren in prachtige kleine creaties. Kevers bijvoorbeeld, van weggegooide blikjes. © Foto Ruud Voest

Het rijtjeshuis aan het begin van de Vleutenseweg in Utrecht is helemaal ingericht op de keverproductie. Al voor binnenkomst springen ze in het oog: het woonkamerraam aan de voorkant van de straat is bezaaid met zelfgemaakte, glinsterende insectjes. Maar ook bij het betreden van het huis kun je er niet onderuit: hier woont óf een verzamelaar óf een kunstenaar. Of misschien wel allebei.

Het huis is opgedeeld in twee delen: beneden is de galerie annex woonkamer. Boven zijn de slaapkamers van Westgeest en haar man en kinderen. Daar is ook haar atelier. In de woonkamer hangen verschillende creaties, waaronder kevers geïnspireerd op Donald Trump en André Kuipers. Die zijn laatst overigens ook in het echt ontdekt, vertelt Westgeest. ,,Er zijn zo’n 370.000 soorten kevers en iedere dag vinden ze wel weer een nieuwe soort. Twee daarvan zijn vernoemd naar Trump en Kuipers.”

  1. ‘Machogedrag islamitische cultuur zorgt voor verkeersproblemen op Utrechtse Kanaalstraat’
    PREMIUM

    ‘Machoge­drag islamiti­sche cultuur zorgt voor verkeers­pro­ble­men op Utrechtse Kanaal­straat’

    De verkeersproblemen rond de Kanaalstraat in de Utrechtse wijk Lombok zijn grotendeels toe te rekenen aan het machogedrag van jonge mannen met een niet-westerse migratieachtergrond. Dat stellen drie wijkexperts in een onderzoek dat in opdracht van de gemeente Utrecht is uitgevoerd. Het college van b en w, dat hiervan op de hoogte is gesteld, benadrukt juist dat óók uit het onderzoek blijkt dat bewoners de verkeersveiligheid in de wijk een ‘kleine voldoende’ geven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht