Sanne (8) uit Everdingen in videoclip tegen pesten

Sanne Hoogendoorn (8) uit Everdingen speelt een rolletje in de videoclip die gebruikt wordt in de nieuwe campagne tegen pesten. De campagne van Stichting Omgaan met Pesten wordt volgende week aan alle basis- en middelbare scholen aangeboden. 

Quote

Ik ben vorig jaar veel gepest omdat ik een bril draag. Ik werd toen vaak uitgeschol­den en soms geduwd

Sanne Hoogendoorn

„Ik ben vorig jaar veel gepest omdat ik een bril draag. Ik werd toen vaak uitgescholden en soms geduwd”, zegt Sanne. Dit was voor haar de reden om zich al op jonge leeftijd in te zetten tegen pesten. Niet alleen figureert ze in de videoclip #Proudtobeme van singer-songwriter Joyse Rising, ook vlogt Sanne over dit onderwerp. 

Dicky Schipper is de juf die Sanne veel heeft geholpen in de periode waarin Sanne gepest is. Door veel met Sanne te praten, heeft ze haar door deze periode heen gesleept. Ze is hier volgens haar moeder sterker uitgekomen. De Meester Vos basisschool in Hagestein, waar Sanne op zit, vindt dat de campagnes tegen pesten wel werken, mits er elke dag aandacht aan het probleem wordt besteed. „Als er een probleem is met een kind, dan moet wij als leerkrachten zorgen dat we dat zien aan het kind en dat de kinderen weten dat ze bij ons veilig zijn”, zegt Schipper. Volgens de juf is het belangrijk dat kinderen het probleem eerst zelf oplossen en als ze er dan niet uitkomen, zijn de leerkrachten er.

Week Tegen Pesten

Volgende week begint de Week Tegen Pesten. Scholen in heel Nederland zetten zich dan extra in om het pesten tegen te gaan. Daarom biedt Stichting Omgaan met pesten het #Proudtobeme lessenpakket aan. Deze campagne richt zich met name op de leerkrachten. De leerkracht staat hierin centraal en moet zichzelf open en kwetsbaar opstellen, en trots zijn op zijn of haar persoonlijkheid. Hierdoor geven ze, volgens de campagne, de leerlingen de kracht om trots te zijn op hoe je eruit zien en hoe je bent. 

Zondag is de videoclip te zien op de website van de stichting.

Volledig scherm
De 8-jarige Sanne werd zelf gepest, maar door erover te praten met haar juf kon ze een tegengeluid ontwikkelen. Sanne is nu gevraagd voor een videoclip tegen pesten. © Koen Laureij

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht