Volledig scherm
De Neude van Sara Schlijper © Sara Schlijper

Sara Schlijper maakt nieuwe versie van 60-jarige tekening Neude

Zo’n 60 jaar nadat stadstekenaar Chris Schut de Neude tekende, heeft Sara Schlijper het plein vanuit hetzelfde perspectief opnieuw vastgelegd.

Ze tekent pas twee jaar. Nadat ze haar talent had ontdekt, gaat er voor Sara Schlijper (44) geen dag meer voorbij dat ze niet tekent. „Tekenen is ontspanning, het is verslavend. Ik kan niet meer zonder. Elke dag maak ik een tekening’’, zegt de Utrechtse in Het Utrechts Archief, waar ze gisteren haar tekening van de Neude heeft overdragen.

Quote

Tekenen is ontspanning, het is verslavend. Ik kan niet meer zonder

Sara Schlijper

60 jaar nadat de Utrechtse pentekenaar Chris Schut (1912-2001) de Neude vastlegde, tekende Sara Schlijper hetzelfde stadsbeeld opnieuw, met een kroontjespen en Oost-Indische inkt. „Het was een hele eer dat Het Utrechts Archief mij vroeg het plein te tekenen’’, reageert zij bescheiden.

Aan de hand van een foto van de Neude, min of meer in hetzelfde perspectief als van waaruit Schut in ‘57 heeft getekend, heeft Schlijper haar tekening gemaakt.

'Het plein gaat leven'

,,Toen ik de foto zag dacht ik dat het moeilijk zou worden. De Neudeflat trekt alle aandacht. Maar ik ontdekte veel details door goed te kijken. Door die details gaat het plein leven: de verschillende kleuren van de bakstenen en de kozijnen, het vlaggetje van Utrecht aan een lantaarnpaal bij het oude postkantoor of de verbouwing van de Neudeflat. Ik ontdekte achter twee schoorstenen de letters IK, van een achterliggend pand van de Rijksoverheid’’, licht ze toe.

Quote

Toen ik de foto zag dacht ik dat het moeilijk zou worden. De Neudeflat trekt alle aandacht

Sara Schlijper

De tekening van Schut, bekend om zijn stadsgezichten, is te zien in de expositie De getekende stad in Het Utrechts Archief. „Ik vind Schuts tekening leuk omdat er zo veel auto’s op staan: echt de tijdsgeest. Nu zijn er minder auto’s, maar gelukkig wel verdwaalde fietsen.’’

Tekst loopt door onder de foto

Volledig scherm
De Neude in 1957, getekend door Chris Schut © Chris Schut, Het Utrechts Archief

Schlijper, die op gevoel tekent, ziet de Neude als een karakteristiek plein. „Iedereen kent de Neude van Monopoly. Maar het is ook een plein van Utrecht zelf, waar festivals plaatsvinden, het Glazen Huis stond en mensen worden ontvangen. Op mijn tekening geef ik het plein eventjes terug aan de stad.’’

Elke dag maakt Schlijper, naast haar werk bij de belastingdienst, een tekening. Ze heeft negen schetsboeken vol met tekeningen van Utrechtse panden, een boekomslag of een maaltijd. ,,Iets wat de moeite waard is om te herinneren.’’

De tekening van de Neude is (samen met die van Schut) vanaf volgende week te zien op de expositie De getekende stad in Het Utrechts Archief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht