Volledig scherm
André van Schie achter zijn Utrechtse schaakspel © De Jonge Angeliek

Schaken met nijntje en de Dom: VVD-raadslid André van Schie ontwerpt Utrechts schaakspel

Wie VVD-raadslid André van Schie een beetje kent, weet dat hij niet zómaar de Utrechtse gemeenteraad verlaat om naar de provincie te gaan. De politicus heeft vanavond bij zijn afscheid een bijzonder cadeau aangeboden aan de stad: een Utrechts schaakspel met stukken die refereren aan bijzondere figuren, zoals nijntje, en gebouwen uit de gemeente.

Van Schie liep al langer met het idee rond om een Utrechts schaakspel te maken en zag in zijn vertrek uit de raad aanleiding het nu maar eens echt te doen. „Politiek is natuurlijk geen spelletje, het gaat echt om zaken die belangrijk zijn voor de inwoners van onze gemeente. Maar je moet wel strategisch omgaan met tegenstanders en altijd een paar zetten vooruit denken. En uiteindelijk moet het stadsbestuur natuurlijk vooral voorkomen dat de Domtoren omvalt...”

Het raadslid is maanden bezig geweest om het schaakspel, dat in rood en wit is uitgevoerd, uit te werken, te visualiseren en te produceren. Voor de uitwerking kreeg hij hulp van anderen. „Zo is er ook een 3d-programmeur uit China aan te pas gekomen. Mercis, dat de rechten op nijntje beheert, gaf toestemming om het konijn eenmalig en beperkt te gebruiken als pion van de schaakset.”

De Dom is koning

De andere schaakstukken refereren ook aan Utrecht. Zo is de koning uitgevoerd in de Dom, de dame is de Utrechtse verzetsheldin Trijn van Leemput, de loper is Paus Adrianus VI, het paard is uitgevoerd als Sint Maarten en de toren als de Utrechtse watertorens. „Ik ben heel tevreden met hoe het uiteindelijk is geworden”, zegt Van Schie. „Ik ben er zelfs trots op.”

Volledig scherm
De Utrechtse schaakstukken die André van Schie heeft ontworpen. Van links naar rechts (in wit): Sint Maarten te paard, Trijn van Leemput (dame), nijntje als pion, de Dom is de koning, de loper Paus Adrianus VI en de toren als watertoren. © De Jonge Angeliek

De schaakset wordt in een exclusieve oplage van 150 stuks gemaakt. Daarvan komen precies 100 luxe speldozen in de verkoop voor 100 euro per stuk. De opbrengst komt volledig ten goede aan de Stichting Vrienden van het Wilhelmina Kinderziekenhuis. De eerste echte schaakset heeft Van Schie aan burgemeester Jan van Zanen aangeboden. De overige 49 geeft hij aan anderen cadeau.

Van Schie verlaat de raad omdat hij zich als lijsttrekker voor de VVD stort op de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Hij heeft ruim acht jaar in de raad gezeten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht