Foto Wouter Borre
Volledig scherm
Foto Wouter Borre

Schenkverbod in Zeist beter nageleefd

Het verbod op het schenken of meegeven van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar in Zeist wordt steeds beter nageleefd.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de gemeente. Alleen slijterijen verzuimen nog te vaak de leeftijd van de kopers te controleren door naar hun ID-bewijs te vragen.

Voor het onderzoek zijn afgelopen jaar onaangekondigde bezoeken gebracht aan cafés en discotheken (18), slijterijen (12), supermarkten (20) en verenigingen (10).

Het verbod om geen alcohol te schenken aan jongeren onder de 18 is in 2014 ingegaan. Sindsdien heeft de gemeente Zeist elk jaar een onderzoek door jongeren net onder of boven de 18 jaar gehouden. Zij gingen incognito op pad en bestelden bij diverse gelegenheden alcohol.

Eind 2013, dus nog voordat het verbod van kracht ging, was het naleefpercentage nog 13 procent. Vorig jaar werd bij 57 procent van alle bezochte cafés, discotheken, supermarkten en (sport)verenigingen in Zeist om een ID-bewijs gevraagd. In 2014 en 2015 was dat respectievelijk 20 en 27 procent. Een duidelijk stijgende lijn, aldus de gemeente.

Bewustzijn

,,De ontwikkeling laat zien dat het bewustzijn van de alcoholverstrekkers over het algemeen behoorlijk is toegenomen. Het wordt steeds meer normaal om naar legitimatie te vragen en ‘nee’ te verkopen. Dat doet ons deugd en laat zien dat voor het eerst een meerderheid van de verstrekkers de correcte handelwijze laat zien’’, schrijft ze in een reactie op de resultaten van het onderzoek.

Dat geldt niet voor de slijterijen. Hier is duidelijk nog werk aan de winkel, erkent Zeist.

De gemeente is voorlopig nog niet voornemens boetes op te leggen aan de winkels of instellingen die zich niet aan de identificatieplicht houden.

Begin volgend jaar wordt er weer een meting gehouden, kondigt de gemeente aan. Ze hoopt dan dat de score nog weer hoger is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht