Volledig scherm
Het leger oefent vaker in de omgeving van Houten. Enkele jaren geleden gebeurde dat bij Fort Honswijk in Schalkwijk, die dienst deed als ‘vijandelijke basis’. © Koen Laureij

Schietende militairen in Houten: Landmacht oefent komende week in het dorp

Inwoners van Houten kunnen volgende week stuiten op schietende militairen in hun gemeente. Dat levert voor omstanders overigens geen gevaar op, want de soldaten maken gebruik van oefenmunitie.

De Rode Baretten van de Koninklijke Landmacht oefenen van 9 tot en met 13 september in Houten en omgeving. Militairen van 11 Herstelcompagnie van de luchtmobiele brigade zijn die week overal in de gemeente zichtbaar. Zij maken gebruik van militaire voertuigen en ook wordt een helikopter van het Defensie Helikopter Commando ingezet.

De grootschalige oefening heet The Boar Identity en wordt uitgevoerd door één van de eenheden van 11 Luchtmobiele Brigade. Zij zijn gespecialiseerd in het ondersteunen van de brigade met operationele onderhoudscapaciteit. Raakt bijvoorbeeld een voertuig beschadigd, dan bergen en repareren militairen van deze eenheid het voertuig. Daarnaast kunnen zij ingezet worden voor het uitvoeren van sociale patrouilles en het inrichten van mobiele checkpunten.

Verrassing

De militairen beginnen bij het zoutdepot van Rijkswaterstaat bij de oprit naar de A27 in Houten. Daar verblijven ze de hele week. Hiervandaan worden verschillende oefenoperaties uitgevoerd. Om wat voor oefeningen het gaat, maakt Defensie vooraf niet in alle gevallen bekend. De verassing wordt namelijk gezien als een belangrijk trainingselement. ,,Militairen moeten in staat zijn om in veranderende omgeving voortdurend de juiste keuze te maken om zo hun taak goed uit te voeren. Mede daarom wordt er in een civiele omgeving geoefend. Zo kunnen zij hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de bevolking. Door op deze manier te oefenen, benaderen we de werkelijkheid van militaire inzet waar dan ook ter wereld’’, aldus een persverklaring.

Houtenaren komen de militairen op verschillende plekken tegen, bijvoorbeeld in de stad tijdens voet- en gemotoriseerde patrouilles. Daarbij maken de militairen gebruik van wapens en oefenmunitie. Op woensdag 11 september wordt een voertuigcontrole uitgevoerd. Houtenaren die hier niet aan mee willen werken, kunnen dit melden aan de militairen. Zij laten hen dan direct doorrijden. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht