Volledig scherm
De molens heten voortaan Flying Elektric en GreenTower. © William Hoogteyling

Schiphol functioneert voortaan deels dankzij Viaanse windmolens

Leerlingen van de basisscholen Egbertus en OBS Tijl Uilenspiegel in Vianen hebben namen bedacht voor twee van de drie molens van het vandaag geopende windpark Autena in Vianen. De molens heten voortaan Flying Elektric en GreenTower.  

Het windpark ligt in de oksel van knooppunt Everdingen en nabij de Autenasekade in Vianen. Deze twee molens gaan stroom leveren aan vliegveld Schiphol. 

Windpark Autena is het eerste windpark dat stroom gaat aan Schiphol. Daarna volgen er meer windparken, zodat vanaf 1 januari 2020 alle stroom voor het vliegveld uit nieuw gebouwde Nederlandse windparken komt. 

Eigenaar Eneco hoopt de stroom van de derde molen Autena te gaan leveren aan inwoners van Vianen. Dat is nog niet rond, en daarom heeft deze molen nog geen naam. 

 1. Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

  Wat gebeurt er dit weekend in Utrecht?

  In het hele land wordt zaterdag Nationale Burendag gevierd. In de provincie Utrecht alleen al hebben zo'n 350 buurten zich aangemeld voor het evenement dat het Oranje Fonds en Douwe Egberts sinds 2006 organiseren. De dag is ontstaan vanuit de gedachte om buurten gezelliger, socialer en veiliger te maken. Waar je moet zijn voor het beste partijtje? Zonder twijfel op de Kersenakker in Cothen; die straat is namelijk uitgeroepen tot leukste straat van Nederland en wordt daarom zaterdagmiddag omgetoverd tot een Curaçaos feestparadijs.
 2. Verontwaardiging over afblazen debat winkeltijden Vijfheerenlanden
  PREMIUM

  Verontwaar­di­ging over afblazen debat winkeltij­den Vijfheeren­lan­den

  Er heerst algehele verontwaardiging bij de politieke partijen in Leerdam, Zederik en Vianen over de manier waarop het aangekondigde debat van 29 september over winkelopeningstijden is afgeblazen. De citymanagers van Leerdam en Vianen lieten weten dat er geen interesse zou zijn bij de politieke partijen omdat te weinig partijen zich voor dit debat hadden aangemeld. Alleen het CDA en VHL Lokaal hadden dit gedaan voor de uiterlijke datum.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht