Volledig scherm
Het jacht werd geplet door het containerschip. © Dumpert

Schipper veroordeeld tot boete van 750 euro na rammen jacht op Amsterdam-Rijnkanaal

De Belgische schipper Marco V. is veroordeeld tot een geldboete van 750 euro, nadat hij een jaar geleden met zijn binnenvaartschip een jacht ramde op het Amsterdam-Rijnkanaal bij Breukelen. Tegen hem was twee weken geleden een werkstraf geëist.

Volgens de rechter had de schipper de plezierjacht ‘kunnen en moeten zien’ op 24 september vorig jaar: ,,Constante verblinding door zonlicht kan hem geen parten hebben gespeeld, aan apparaten waren geen gebreken.” Volgens de rechter voer de schipper te dicht langs de oever die dag. ,,Verdachte was aanmerkelijk onvoorzichtig, er is levensgevaar voor anderen ontstaan.”    

De inzittenden van het getroffen plezierjacht Bornrif waren bezig met de eerste dag van hun vakantie toen het misging. Het 135 meter lange containerschip van de ervaren schipper Marco V., die al met pensioen is en die dag zijn zoon hielp, klapte in een flauwe bocht tegen het bootje en drukte dit tegen de wal. De opvarenden wisten ternauwernood op de kant te springen. Een filmpje van het incident werd op de site Dumpert bijna anderhalf miljoen keer bekeken. 

De schipper vertelde twee weken geleden tijdens de rechtszaak dat hij die dag moest uitwijken voor een tegenligger. ,,Die voer veel te ver over het midden van het kanaal. Ik ging daardoor naar stuurboord.” Daarbij zag hij het kleine jacht over het hoofd. ,,Wellicht is de camera aan stuurboord verblind geweest door het zonlicht. Ook heeft de opbouw van het jacht dezelfde kleur als de wal. Misschien dat ik daarom niets heb gezien.” Hij hoorde pas later van het ongeluk. ,,Ik heb daar heel veel spijt van. Ik heb er echt slapeloze nachten van gehad.”

Onoplettendheid

Het jachtje kwam er veel minder goed vanaf. Het kon nog wel op eigen kracht naar een werf varen, maar bleek niet meer te repareren. Volgens de officier van justitie was het ongeluk volledig te wijten aan onoplettendheid van de containerschipper. ,,Het schip was technisch in orde, de wind of het zonlicht speelden geen rol. De verdachte heeft er zelf voor gekozen de stuurhut omlaag te doen, zodat hij volledig afhankelijk was van technische hulpmiddelen. Onacceptabel dat hij plezierjacht niet heeft gezien. Het was die dag druk op het kanaal. Dat vraag om extra alertheid. Hij had alleen oog voor de tegenligger.” De officier eiste een werkstraf van 80 uur.

Volgens de advocaat van de verdachte had zijn cliënt geen schuld en was vrijspraak gepast. ,,Mijn cliënt heeft er alles aan gedaan om het ongeluk te voorkomen. Hij heeft alle technische hulpmiddelen gebruikt die voorhanden waren.”

Volledig scherm
Het zwaarbeschadigde jacht Bornrif. © AD

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht