Volledig scherm
Broklede in Breukelen.

Scholieren Breukelen moeten 24 uur offline voor internationaal examen Engels

Examenleerlingen van scholengemeenschap Broklede in Breukelen mogen donderdag anderhalf uur geen contact hebben met de buitenwereld na het maken van het eerste deel van hun International Baccalaureate (IB) Engels examen. 

Dat is niet alles, voorafgaand aan het tweede deel van hun IB-examen mogen de leerlingen een hele dag geen internet gebruiken.

Het examen IB English language and literature wordt gemaakt door middelbare scholieren die tweetalig onderwijs hebben gevolgd. Het examen is voor scholieren over de hele wereld hetzelfde en wordt in elke tijdzone op hetzelfde moment afgenomen.

Behalve dit jaar. Nu valt het voor het eerst samen met de Nederlandse vwo-examens tekenen en natuurkunde. Daarom wordt het IB-examen, dat bestaat uit twee onderdelen, in Nederland op een afwijkend tijdstip afgenomen. Om fraude te voorkomen zijn de bijzondere maatregelen genomen.

Geen internet

Het eerste onderdeel van het IB-examen wordt donderdag in Nederland vroeger afgenomen dan in bijvoorbeeld België en Frankrijk, landen in dezelfde tijdzone. Hierom moeten de leerlingen op Broklede na het maken van dit examen tijdelijk ‘in quarantaine’. Het is daarbij vooral van belang dat er geen toegang tot het internet is, zodat informatie over het examen niet met andere landen gedeeld kan worden.

Op Broklede worden leerlingen onder begeleiding tussen 12.00 uur en 13.30 uur in een andere ruimte geplaatst, waar ze lunch krijgen en moeten wachten. Zonder mobiele telefoons. Voorafgaand aan het examen hebben de leerlingen hun mobiele telefoons al ingeleverd, wat een standaardexamenprocedure is.

Het tweede deel van het examen maken de leerlingen op zaterdagochtend in plaats van, zoals elders, op vrijdagochtend. Tussen vrijdag- en zaterdagochtend hoeven de kinderen niet op school te verblijven, maar moeten ze wel offline blijven zodat ze daar niet op zoek kunnen naar informatie van leerlingen uit het buitenland. ,,Voor deze periode dragen wij de verantwoordelijkheid over naar de ouders’’, legt Jantien Spijker uit, coördinator tweetalig onderwijs op Broklede. ,,Alle ouders hebben een document getekend, waarin ze beloven erop toe te zien dat hun kinderen geen gebruik maken van het internet.’’

Iris Hassing (18) uit Breukelen is een van de 44 leerlingen die het IB-examen op Broklede gaat maken. Zij verwacht niet dat haar klasgenoten online op zoek gaan naar informatie. ,,Het kan, maar het is niet zo makkelijk als het klinkt. Ik zou zelf niet weten met wie ik contact moet zoeken. Waar vind je iemand uit het buitenland die het examen al heeft gemaakt?’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht