Volledig scherm
Werkzaamheden aan de 'veerstoep' in Culemborg. © William Hoogteyling

Scholieren opgelucht: veerpont Culemborg-Schalkwijk vaart weer

Opluchting bij scholieren en andere passagiers: de veerpont tussen Culemborg en Schalkwijk vaart vanaf woensdagmorgen half zeven weer. De dienst was vanwege de lage waterstand al enkele dagen stilgelegd.

Het was onmogelijk geworden om met de laadklep de nu hoog gelegen veerstoep te bereiken. Het bleef onbekend wanneer er weer gevaren kon worden.

Met de pont buiten gebruik, was er gelegenheid voor een spoedreparatie. Volgens een gemeentewoordvoerder was er beton van de veerstoep afgebrokkeld en in overleg met pontbaas Masson is dat euvel dinsdagmiddag verholpen. 

Droge periode

Overigens blijft het de vraag hoe lang de veerdienst in de vaart kan blijven. Na een korte periode van regen en een stijgend waterpeil, breekt vanaf volgende week weer een droge periode aan.

Twee weken geleden werd al besloten dat vrachtwagens niet meer op de veerpont mee mochten. De extreme droogte en daarmee het lage water in de rivieren veroorzaakt al langere tijd problemen; zo mogen vrachtschepen maar tot de helft worden beladen. Daardoor zijn er meer schepen nodig om dezelfde voorraad te vervoeren. Bedrijven wijken deels uit naar vrachtvervoer over de weg. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht