Sogol Maghsoud (18), Lynn Zoomers (17) en Cato Veldhuisen (16) van het St. Bonifatiuscollege zamelen geld in voor het struikelsteentjes-project voor Joodse gedeporteerden.
Volledig scherm
PREMIUM
Sogol Maghsoud (18), Lynn Zoomers (17) en Cato Veldhuisen (16) van het St. Bonifatiuscollege zamelen geld in voor het struikelsteentjes-project voor Joodse gedeporteerden. © Angeliek de Jonge

Scholieren plaatsen struikelstenen om te herinneren aan vermoorde Joden, In deze Utrechtse straten komen ze

UpdateWie vanaf volgende week door de Biltstraat in Utrecht loopt, kan ze zien liggen. Bescheiden, gouden stenen met daarop de namen Levie, Floortje, Hartog en Judith. Het zijn vier van de tweeënveertig struikelstenen die zondag in Utrecht worden geplaatst - ter nagedachtenis aan joden die de Tweede Wereldoorlog niet overleefden. Niet iedereen is even blij mee met de stenen.

 1. Lien (17) hoopt met haar klasgenoten struikelstenen te leggen voor Joodse gedeporteerden uit Utrecht
  Play
  PREMIUM
  Video

  Lien (17) hoopt met haar klasgeno­ten struikel­ste­nen te leggen voor Joodse gedepor­teer­den uit Utrecht

  Twintig havo 5-leerlingen van het St. Bonifatiuscollege in Utrecht zijn een crowdfund-actie gestart om Utrecht van meer ‘struikelstenen’ te voorzien. Ze onderzoeken de geschiedenis van verschillende Joden uit Utrecht die in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd. Hun doel is om voor deze gezinnen een gedenksteen op het trottoir voor hun voormalige woonhuizen te leggen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht