Volledig scherm
De 13-jarige Kubo. © AD

School discrimineerde gehandicapte Kubo niet

De Utrechtse Kohnstammschool discrimineerde niet toen Kubo, een 13-jarige jongen met het syndroom van Down, van school werd gestuurd. Dat is het oordeel van het College voor de Rechten van de Mens.

‘De school begeleidde de jongen acht jaar lang intensief. Verdergaande of langduriger aanpassingen konden van de school niet worden gevraagd’, luidt de uitspraak van het college.

De ouders van Kubo spanden de zaak aan, nadat de Kohnstammschool had vastgesteld dat de leerling beter af is in het speciaal onderwijs. Onder meer het gedrag van de jongen was steeds moeilijker te hanteren in de klas. Zijn ouders vinden dat de Kohnstammschool onderscheid maakt op grond van handicap of chronische ziekte.

Moeder Jana Vyrastekova: ,,Het staat helemaal niet vast dat speciaal onderwijs beter is voor kinderen met een beperking. Uit onderzoek van Gert de Graaf blijkt zelfs dat downkinderen het beter hebben op een reguliere school.” Zij en haar man willen dat Kubo naar een school gaat die in de buurt van zijn huis en midden in de samenleving staat.

Ze zijn teleurgesteld over de uitspraak. ,,We zien dat er nog veel werk te doen is voor alle kinderen hun recht op inclusie te krijgen”, zegt Vyrastekova. Ze doelt op een VN-verdrag waar ook Nederland voor getekend heeft en waarin staat dat mensen met een beperking niet mogen worden uitgesloten. Ze moeten met het openbaar vervoer kunnen reizen zoals alle andere burgers en een opleiding van hun keuze kunnen volgen.

Onderscheid

De ouders van Kubo vinden ook dat het samenwerkingsverband van scholen dat een toelaatbaarheidsverklaring voor het speciaal onderwijs afgaf discrimineerde. Het College heeft daarover geen uitspraak gedaan, omdat het zich daartoe niet bevoegd acht.

Omdat ze nog geen reguliere school hebben gevonden die Kubo wil opnemen, hebben zijn ouders nu thuisonderwijs geregeld. Ze hopen een basisschool te vinden die hun zoon nog tot de zomer van 2018 wil opnemen en gaan daarna op zoek naar een reguliere middelbare school.

SPO Utrecht, het bestuur waar de Kohnstammschool onder valt, is tevreden met de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens.

  1. Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...
    PREMIUM
    video

    Met 170 man tegelijk Bob Ross’en in de popzaal: dat valt nog niet mee...

    Bob Ross was in de jaren 80 en 90 een iconische kunstenaar, gezegend met een enorme haardos, die op tv liet zien hoe je landschappen kon schilderen met paletmes en dikke kwasten. Dát kan ik ook, dacht menig televisiekijker die hem indertijd bezig zag. Dát kunnen wij óók, dachten zaterdagmiddag en -avond 340 Bob Ross-fans in TivoliVredenburg tijdens het Bob Ross’en XL. Maar dát viel niet mee.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht