Volledig scherm
Afvalscheiding in bedrijf bij de AVR in Rotterdam. © AVR

Schrappen afvalscheiding kost Nieuwegeinse gezinnen 20 euro extra

Het besluit van de Nieuwegeinse gemeenteraad om af te zien van het zogeheten omgekeerd inzamelen van huisvuil, komt de inwoners op fiks hogere afvalstoffenheffing te staan. Dat blijkt uit de begroting voor 2020 en het daaraan gekoppelde tarief voor het ophalen van huisvuil: dat gaat met 8 procent omhoog.

Dit jaar betaalt een gezin 244,92 euro voor het ophalen van het vuilnis. Volgend jaar komen daar twee tientjes bij. Die verhoging was niet nodig geweest als de gemeenteraad op 28 maart van dit jaar had ingestemd met het zogeheten omgekeerd inzamelen, stelt wethouder Adriani van financiën bij de presentatie van de begroting voor volgend jaar.

Het college wilde aanvankelijk het restafval niet meer huis aan huis ophalen, maar de inwoners met hun vuilniszak naar een wijkcontainer laten lopen. De gedachte was dat dit hen stimuleert meer afval te scheiden, zodat ze minder vaak naar de container hoeven lopen. Een meerderheid van de gemeenteraad had hier geen vertrouwen in en koos ervoor het afval achteraf bij een afvalverwerker te laten scheiden. Dat is nu echter nog niet mogelijk en dus betaalt de Nieuwegeiner volgend jaar de hoofdprijs voor de verbranding van restafval. Het rijk heft extra belasting op het verbranden van afval om inwoners te stimuleren bruikbare grondstoffen zoals papier, verpakkingen, blik en gft eruit te halen.

Quote

Als alle 28.000 containers met een zak minder restafval aan de straat gezet worden, is verdere tariefsver­ho­ging niet nodig

Hans Adriani, wethouder van financiën

Volgens Adriani is de methode om achteraf te scheiden nu nog niet beschikbaar. ,,Misschien duurt het nog wel drie, vier of acht jaar voordat achteraf scheiden kan. Ik voorzie voor volgend jaar weer een forse stijging erbovenop.” Hij tekent erbij aan dat Nieuwegeiners het deels zelf in de hand hebben. ,,Als alle 28.000 containers met een zak minder restafval aan de straat gezet worden, is verdere tariefsverhoging niet nodig.”

Nieuwegein heeft tot nu toe een slechte reputatie als het op afvalscheiden aankomt. De inwoners produceren zo’n 215 kilo restafval per persoon per jaar. Daarmee is Nieuwegein ‘de vieze man’ van de regio waarin het samenwerkt voor afvalinzameling. In 2016 stelde de gemeenteraad zich tot doel die hoeveelheid restafval in 2020 te halveren. Rijksbeleid is om in 2025 op slechts 30 kilo per jaar uit te komen.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht