Het feestvarken Sem (2) is zichtbaar blij met zijn boormachine. De familie Schieveen geniet volop met hem mee in de bossen van Landgoed Ginkelduin.
Volledig scherm
PREMIUM
Het feestvarken Sem (2) is zichtbaar blij met zijn boormachine. De familie Schieveen geniet volop met hem mee in de bossen van Landgoed Ginkelduin. © William Hoogteyling

Schuine grappen vliegen over de tuintafels

Feest!Familiefeest. Al vijftig jaar komen generaties van de familie Schieveen op vakantiepark Ginkelduin in Leersum. Dus wordt ook de tweede verjaardag van telg Sem op de Heuvelrug gevierd.

Quote

Ja, die Henk zet z'n schoonzus­jes weer aan het werk

Schoonzus Sandra

Feestje

Wie: Familie Schieveen uit Montfoort.
Wat: Viert de tweede verjaardag van Sem.
Waar: Vakantiepark Molecaten Landgoed Ginkelduin in Leersum.
Waarom: Vanwege het ultieme vakantiegevoel.
Volwassenen: 15.
Kinderen: 9.
Statafels: Geregeld door Ginkelduin.
Bier en wijn: in overvloed.
Gezamenlijk cadeau: minigereedschap.
Cadeau van papa: een ingelijst gesigneerd en gedragen shirt van Cristiano Ronaldo.
Lekkere hapjes: geregeld door de vrouwen.

Huisje nummer 48. Op papier is het vakantieadres van Henk Schieveen (39) en Danitsja Eissens (32) gemakkelijk te vinden, maar in praktijk dwaal je over 95 hectare vakantiewalhalla langs bierbuiken, strandballen en barbecues. Met de klassieker Op de Camping van Ome Henk in je hoofd', eindig je waar je begon: bij de receptie. Smekend om een plattegrond.

De Finse chalet van het Montfoortse liefdeskoppel en hun drie kinderen bevindt zich op een afgelegen plek midden in de bossen, helemaal aan de rand van het park. Dat is om drie redenen een bewuste keuze van de Schieveentjes.

Eén: dit is één van de weinige huisjes waarin ook boxer Cane welkom is. Twee: als Henk en zijn broers Robert en Tom eenmaal een goed feestje bouwen, galmt na sarcastische en sadistische grappen een buldergelach tot de macht drie over het campingterrein en daar kunnen maar beter zo weinig mogelijk vakantievierders last van hebben. Drie: Henk is dol op de bossen.

Natuurliefde
Vroeger was dat niet zo, maar net als bij zijn broers en zus Pleunie komt natuurliefde met de jaren. ,,Die rust joh'', zegt Henk, een stoere vent die zich met een knalblauwe fluorescerende zonnebril niet in de ogen laat kijken. ,,Hier beleef je het ultieme vakantiegevoel.'' Zijn gezin blijft hier twee weken en komt al jaren in 't zelfde modern ingerichte houten huisje.

Henk is de derde generatie Schieveen die geniet van Ginkelduin. Ooit was het landgoed eigendom van een vakbond, als vakantiebestemming voor leden. De opa van Henk, vakbondslid en destijds werkzaam bij het Werkspoor in Utrecht, maakte daar dankbaar gebruik van.

Dus bracht ook Henks vader Han jaargetijden lang weekenden in de bossen door. En stak hij op zijn beurt zijn kinderen aan met het bosvirus, maar ook de koude kant. In januari nog vierde Danitsja haar verjaardag op Ginkelduin. Nu is Sem aan de beurt.

Verjaardagskring
Een belletje naar Ginkelduins horecamanager Timo was genoeg om twee statafels te regelen en zo popt er vandaag middenin de natuur een traditionele verjaardagskring op. Daar gaat Henks schoonzus Sandra rond met de eerste hapjes. ,,Ja, die Henk zet z'n schoonzusjes weer aan het werk'', moppert ze.

,,Een barbecue is zó veel werk'', had Henk geroepen in de familie- Whats­Appgroep. Met z'n lieve schoonzusjes en wat bestelde salades is de droge horeca tiptop in orde. Waarom moeilijk doen? Henk en Danitsja hebben het druk genoeg met het zoethouden van de vijf weken oude Cira.

Straatjochie
Aan zoon Sem - je zou bijna vergeten dat het vandaag om hem draait - hebben ze geen kind. Die zwaait met zijn nieuwe boor en weert zich kranig tegenover de andere kereltjes in de familie. ,,Hij wordt echt zo'n straatjochie'', glundert zijn vader.

De avond valt en de eerste schuine grappen vliegen over de tuintafels. Tijd voor de kleintjes om naar bed te gaan. De echte party kan beginnen. Want wees eerlijk; Sem zelf zal z'n tweede verjaardag niet kunnen herinneren. Als hij het wil horen, kunnen zijn ouders hem later smakelijk vertellen hoe zij op die dag tot in de kleine uurtjes de bossen van Leersum onveilig maakten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht