De politie doet onderzoek op de plek waar Reduan B. (inzet) is doodgeschoten.
Volledig scherm
De politie doet onderzoek op de plek waar Reduan B. (inzet) is doodgeschoten. © ANP/Privéfoto

'Schutter liquidatie broer kroongetuige zou nog een misdrijf voor groep Taghi plegen'

Justitie zegt bewijs in handen te hebben dat er op duidt dat Shurandy S. (40) na de moord op de broer van kroongetuige Nabil B. nog een 'ernstig misdrijf' zou plegen in opdracht van de groep rond Ridouan Taghi. Dat bleek vanmiddag tijdens een inleidende zitting in de strafzaak tegen S. 

Eind maart 2018 werd Reduan B. in het kantoor van zijn eigen bedrijf in Amsterdam-Noord doodgeschoten. De liquidatie kwam enkele dagen nadat bekend was geworden dat zijn broer Nabil B. uit Utrecht een reeks aan belastende verklaringen had afgelegd over Ridouan Taghi en Saïd Razzouki. Twee dagen na de schokkende liquidatie werd S. aangehouden in zijn woning in Hilversum. In de vluchtauto die hij had gebruikt, had de politie zijn dna-materiaal gevonden.

S. heeft in verhoren met de recherche toegegeven dat hij de moord heeft gepleegd. Hij zei dat hij eind 2017 was benaderd om een moord te plegen, maar dat hij niet wist dat de broer van de kroongetuige het doelwit was. Inmiddels denkt justitie dat S. ook voor andere opdrachten door de groep rond Taghi was ingehuurd. ,,Het vermoeden bestaat dat hij nieuwe ernstige misdrijven zou gaan plegen'', zei de officier van justitie ter zitting. Dat zou onder meer blijken uit het feit dat de huur van de garagebox waar de vluchtauto stond gestald kort voor de liquidatie van B. was verlengd. Ook werden in de woning van S. twee nieuwe PGP-telefoons (waarvan berichten door speciale encryptie niet te ontcijferen zijn) gevonden. 

Schokkend

De moord op de broer van de kroongetuige werd tijdens de eerste zitting door het OM ongekend en schokkend genoemd. ,,Het nieuws is ingeslagen als een bom. Een volstrekt onschuldige burger is geliquideerd. De familie van de kroongetuige heeft halsoverkop huis en haard moeten achterlaten, terwijl ze het verlies van Reduan moeten zien te verwerken. Dit lijkt een rechtstreekse reactie op de verklaringen die de kroongetuige heeft afgelegd.'' 

Shurandy S. was vanmiddag voor het eerst zelf bij de zitting aanwezig. Gestoken in een blauw overhemd met opgestroopte mouwen, een spijkerbroek en leren instappers luisterde hij aandachtig naar wat er werd verteld. Over de zaak deed S. geen mededelingen. Het is de planning dat de zaak donderdag 13 december inhoudelijk behandeld zal worden. Dan volgt ook de strafeis.

Kijk hier naar de beelden van na de liquidatie van de broer van Nabil B. :

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht