Sebastian (25) balanceert enorm op z'n gemak boven de Oudegracht

Ogenschijnlijk enorm op z’n gemakt balanceert Sebastian Gumchung (25) boven het koude water van de Oudegracht in Utrecht. De koorddanser trekt veel bekijks op deze zaterdagmiddag. Hij heeft er lol in. ,,Utrecht is the best’’, roept hij.

Volledig scherm
Sebastian Gumchung op zijn slack-line © Marnix Schmidt

Zijn koord, een zogeheten slack-line (een slap koord) van enkele centimeters breed, loopt van de Maartensbrug schuin de gracht over. Gumchung wandelt wat heen en weer, steekt z’n handen in z’n zakken, schommelt een beetje op het touw en drentelt dan weer terug richting brugleuning. 

Hij krijgt applaus en bewondering. ,,Ik zou dit nog geen twee seconden volhouden’’, zegt iemand in het publiek.

Gumchung komt uit de Amerikaanse staat Californië, is al jaren op reis en verdient  sinds een jaar of drie z’n geld als straatartiest. Zijn act: boven het water balanceren (en soms tussen gebouwen). Hij is nu een paar dagen in Utrecht. En dat bevalt hem een stuk beter dan bijvoorbeeld Amsterdam. ,,Daar kreeg ik steeds boetes en stonden dronken mensen aan mijn slack-line te rukken.’’

Verbluffend

Nee, dan Utrecht. Hij kreeg zowaar een vergunning van het gemeentebestuur en de mensen zijn aardig en gul. ,,Utrecht is the best I even found’’, klinkt het. Het gemak waarmee hij over het koord wandelt is verbluffend. Valt hij nooit in het water? ,,Nee. Ik ben in de afgelopen drie jaar acht keer gevallen, maar ik kon me steeds vastgrijpen aan het koord. Dus nat werd ik niet.’’

Dan is het tijd voor de volgende performance. Maar niet nadat een durfal met een krullenbol gevraagd heeft of hij het ook eens mag proberen. Prima, vindt Gumchung. De waaghals trekt zijn shirt uit, klimt over de brugleuning, aarzelt wat en kiest  toch dan eieren voor zijn geld: hij laat het koord voor wat het is en springt meteen in het water, tot grote hilariteit van het publiek.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht