Volledig scherm
© William Hoogteyling

Senne (11) bouwt Lekpoort in Vianen na met Lego

De 11-jarige Senne Versteeg is helemaal gek van Lego: hij maakte van ongeveer vijfhonderd LEGO-steentjes de Lekpoort in Vianen na vanaf zijn I-pad. ,,Eerst bouwde ik de boog en daarna moest ik goed kijken hoe het zit met de ramen.''

Quote

Die torens zijn het mooiste maar ook het moeilijkst om te bouwen

Senne Versteeg (11)

Zijn werk is te zien op de expositie over stadsrechten in Vianen, tot en met 29 mei in het Stedelijk Museum. Als Senne met het pontje naar het Cals College in Nieuwegein gaat, fietst hij onder de mooie Lekbrug door. Hij heeft de poort dus goed op het netvlies, maar toch was het een lastige klus. ,,Die torens zijn het mooiste maar ook het moeilijkst om te bouwen. Ik ben er uren achter elkaar mee bezig geweest.''

LEGO-kampioen
Senne treedt in de voetsporen van zijn oom Christian, die zich ongeveer veertig jaar geleden LEGO-kampioen van Vianen mocht noemen, na een competitie die was georganiseerd door Van Wijks Warenhuis aan de Kortendijk. Naast het bouwwerk van Senne zijn nog andere panden uit Vianen door kinderen nagebouwd. Op de eerste etage van het museum zijn onder meer een mozaïek van het Viaanse stadhuis te zien en het geheel uit LEGO opgetrokken oude postkantoor, waar schrijfster Ina Boudier-Bakker in de vorige eeuw heeft gewoond.

,,Hier zitten ongeveer 23.000 elementen in,'' vertelt interim conservator Floor de Graaf, die druk bezig is met het inrichten van de tentoonstelling. Het pand is gebouwd door leden van de Nederlandse Club van LEGO-bouwers. Er staat zelfs een ouderwetse Citroen DS voor de deur. Zoals LEGO is uitgebreid met kleuren en vormen, zo is ook Vianen veranderd sinds de stichting in 1336.

De uitbreiding van het geometrische stratenpatroon is uitgelegd langs de wanden van het museum. De vitrines met daarin de mooie en bouwwerken vertellen meer over de bouwgeschiedenis van de stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht